Irwin Goodman Viuhahdus

Irwin Goodman Viuhahdus

Irwinin vuoden 1974 hittikappaletta Viuhahdus on syytetty kopioksi kappaleesta Hey Dean,Hey Jean,esittäjät Dean&Jean. Yhteisiä piirteitä toki kappaleista löytyy.. Mutta miten asian lopulta kävi,tuliko virallisia jälkiseuraamuksia?

Vastaus

Kappaleen "Hey Jean, Hey Dean" levytti Dean & Jean (Welton Young ja Brenda Lee Jones) vuonna 1964. Ja kyllähän Irwinin vuoden 1974 Syksyn Sävel -kilpailuun tekemä Viuhahdus kuulostaa kovin samalta sävelmältä. Irwin diskattiin sääntörikkomuksen vuoksi kilpailusta, kun sanoittaja Vexi Salmi oli tekstittänyt myös Fredin "Avaa sydämesi mulle"-esityksen. Sääntöjen mukaan kukin tekijä sai osallistua loppukilpailuun vain yhdellä kappalella. Hyvin singlenä julkaistu Viuhahdus kuitenkin pärjäsi syksyn hittilistoilla.

Teoksessa Irwin Goodman: vain elämää muistelee Vexi Salmi kuunnelleensa myöhemmin Dean & Jean -duon singlen: "Kappaleiden yhtäläisyys sovitusideoita myöten oli kiistaton. En tiedä mistä Irwin oli saanut levyn käsiinsä, ehkä Finnlevyn demopinosta, joita hän kantoi kotiinsa. Ani harva suomalainen tunsi alkuperäiskappaleen ja Irwin vältti Syksyn Sävelelle tyypilliset plagiaatioväitteet. Juttelin vuosia myöhemmin asiasta Irwinin kanssa, mutta tyypilliseen tapaansa hän kielsi kuulleensa koskaan alkuperäislevyä. Hänen mielestään yhtäläisyys oli pelkkä sattuma."

Kirjan diskografiaosuudessa Juha Rantala esittelee Irwinin tuotantoa laulu laululta. Hän toteaa että Irwin uransa tuossa vaiheessa sävellystyössään hyödynsi usein levyiltä kuuntelemiensa kappaleiden ideoita tai osia. "Lopputulokset olivat kuitenkin useimmiten sen verran omaperäisiä ja tekijänsä näköisiä, ettei Irwinin ylle voitu lyödä sellaista sävellysvarastajan leimaa kuin monille muille lauluntekijöille."

Irwinin nimissä kappaleen sävellys on edelleenkin. Vaikka hän joutuikin selittelemään haastatteluissa kappaleen alkuperää, ei ilmeisesti mitään rahallisia tai oikeudellisia toimia aiheutunut. Irwin piti tiukasti kiinni Viuhahduksesta omana työnään. Todennäköisesti alkuperäisesityksen tuntemattomuus auttoi asiaa. Ja oltiinkohan 70-luvulla aina ihan tarkkoja kreditoinnin suhteen? Nykyään tieto kulkee nopeasti maailmankolkasta toiseen.

Kommentit (0)

Vastauksesi