Irakin suurlähettiläs Suomessa 2000 luvun alussa

Irakin suurlähettiläs Suomessa 2000 luvun alussa

Miksei mistään löydy tietoa Irakin suurlähettiläästä joka karkoitettiin Suomesta Usan painostuksesta sodan alettua Irakissa 2002 Mikä oli syy karkoitukseen koska olivat asuneet kauan ja lapset kävivät koulua Suomessa sekä olivat hyvin pidettyjä. Suomelta erittäin tyhmä teko palauttaa sotaan käyvään maahan perhettä jotka olivat tottuneet Suomen tavoille. Mikä oli suurlähettilään nimi ja mitä hänelle ja perheelle mahtaa kuulua nykyään. Onko missään ollut reportaasia asiasta. Onko Suomi pahoitellut heille tuota karkoitusta.

Vastaus

Maaliskuussa 2003 Suomi karkotti kolme irakilaisdiplomaattia. Tapauksesta kirjoitettiin silloin sanomalehdissä. Karkotetut olivat lähetystöavustaja Muhammed J. Kased, konsuli Khalid Muhammed Shallah ja varakonsuli Muhammed Muaiad. Helsingin Sanomien mukaan kaikki karkotetut olivat olleet Suomessa vain muutamia kuukausia. Suomeen jääneen Irakin Helsingin-edustuston johtajan Ghazi Khudhairin mielestä oli täysin selvää, että todellinen syy karkotusten taustalla on Yhdysvaltain painotus. Khudhair sanoi karkotusten johtuneen myös siitä, että ulkoministeriön mielestä Suomessa on liikaa irakilaisia diplomaatteja.

Ulkoministeriön mukaan diplomaattien toiminta oli ristiriidassa heidän asemansa kanssa. Ulkoministeri Erkki Tuomioja ei halunnut kommentoida asiaa eikä Suomen hallitus aikonut käsitellä julkisuudessa asiaan liittyviä yksityiskohtia. Pääministeri Paavo Lipponen painotti, ettei Suomella ole velvollisuutta vastata erikseen Yhdysvalloille tai millekään muulle taholle selvitysten tuloksista. "Aina kun puhutaan turvallisuuteen liittyvistä asioista, niissä on aika vakavista asioista kysymys. Sen vuoksi me emme tietystikään halua lisätä spekulaatioita emmekä harhaanjohtavia tietoja", alivaltiosihteeri Jaakko Laajava perusteli Suomen tietotoimistolle.    

Myös Ruotsi karkotti kaksi irakilaisdiplomaattia samoihin aikoihin. Syyksi kerrottiin diplomaattien pakolaisiin kohdistunut vakoilu. Ruotsissa kiistettiin arvelut, joiden mukaan päätöksen taustalla olisi ollut Yhdysvaltain 60 maalle esittämä kehotus karkottaa irakilaisia.

Aina silloin tällöin eri puolilla maailmaa uutisoidaan diplomaattien karkotuksista. Kaikki tapaukset eivät nouse julkisuuteen eikä niiden perusteita useinkaan tarkemmin kerrota. Toisinaan syyt ovat puhtaan poliittisia tai vastavuoroisia reaktioita oman maan diplomaatin kotiin lähettämiseen.

Vuonna 2003 Irakiin palanneiden diplomaattien myöhemmistä vaiheista emme onnistuneet löytämään tietoa.

       

Kommentit (0)

Vastauksesi