IPCC:n uuden raportin vertailuvuoden mittauspisteet

IPCC:n uuden raportin vertailuvuoden mittauspisteet

Hei, muutama päivä julkaistiin IPCC:n uusi raportti. Siinä lämpötilanmuutoksen vertailuvuotena on muistaakseni 1847. Olisi mielenkiintoista tietää, miten monta mittauspistettä oli silloin käytössä ja missä ne sijaitsevat sekä onko dataa käytetty sellaisenaan vai onko käytetty korjausta, jonka tarve voi tulla kaupunkien laajenemista esikaupunkeihin. Mittauspisteen ympäristö oli luontoa, nyt siinä saattaa olla asfalttia ja betoni-/tiilirakennuksia yms., jotka varaavat lämpöä nostaen vuorokauden keskilämpötilaa. Miten tämä seikka on huomioitu vertailussa?

2 vastausta

Maapallon nykyistä lämpötilaa on yleensä verrattu esiteolliseen aikaan, ei tiettyyn vuoteen. Joka tapauksessa teollisuus oli pyörinyt jo kauan aikaa tultaessa vuoteen 1847.

Kaupungistuminen on ilmastonmuutoksen olennainen syy, joten mittauskorjausten tekeminen tältä osin on tarpeetonta. Kaupungit muodostavat lämpimämpiä saarekkeita, mikä on tiedostettu jo 1950-luvulla., vaikkakin ilmiötä pidettiin marginaalisena aina 1980-luvulle asti. Vuonna 2050 kaupunkeihin lasketaan tulevan 2,5 miljardia ihmistä lisää.

Kommentit (0)

Hämmentyneenä olen YLE:n uutisissa huomannut sanotun esiteollisen ajan jatkuneen 1800-luvun  puoliväliin asti. Höpö, höpö! sanon minä. Tällä tarkoitettaneen lämpötilan mittaushistoriaa edeltävää aikaa.

+

Kommentit (0)

Vastauksesi