Ilmeisesti Japanissa on tapana nimetä keisarin hallintokausi tietyllä nimellä...

Ilmeisesti Japanissa on tapana nimetä keisarin hallintokausi tietyllä nimellä...

Hei!
Ilmeisesti Japanissa on tapana nimetä keisarin hallintokausi tietyllä nimellä, kuten Meiji, Edo jne.
nykyisen Keisari Akihiton kausi on wikipedian mukaan nimeltään Heisei ja Keisarin kuoltua hänet nimetään Keisari Heiseiksi.
Mistä johtuvatkaan nämä nimenvaihdokset? Akihiton isäkin, Hirohito, nimettiin kuoltuaan aikakautensa mukaan Showaksi. Onhan tässä oltava jokin tarkoitus ja logiikka?

Vastaus

Japanin hallintokaudet ovat eräänlaisia kalenterikausia, joita kunkin keisarin aikana saattoi olla useita. Uusi hallintokausi saatettiin aloittaa kesken vuotta astrologien suotuisaksi katsomana päivänä. Syynä kauden vaihtamiseen oli esim. uuden keisarin valtaannousu, vapautuminen kirouksesta, jonka merkkinä maata oli kohdannut jokin katastrofi tai menestyksen toivominen tärkeälle suunnitelmalle. Uudelle kaudelle oli tapana valita hyväenteinen nimi, joka ylisti uuden keisarin hyveellisyyttä ja viisautta tai rukoili valtakunnalle vaurautta ja rauhaa tai kuvasi suunniteltuja poliittisia muutoksia. Kiinalaisten esikuvien mukainen hallintokausien nimeäminen aloitettiin v. 645 Taika-uudistuksen (Suuri muutos) yhteydessä keisari Kōtokun noustessa valtaan. Meiji-kaudesta lähtien on ollut käytäntönä, että kunkin keisarin koko hallituskausi muodostaa yhden hallintokauden.

Kiinalaisen kulttuurin vaikutus Japanin keskushallintoon on ollut merkittävä. Esim. hallintokauden nimen antaminen keisarille vasta hänen kuolemansa jälkeen on kiinalaista vaikutusta. Japanissa on epäkorrektia puhua keisarista tämän etunimellä, esim. Akihito ja siksi japanilaiset kutsuvat hallitsevaa keisaria pelkästään keisariksi (japaniksi "Tennō"). Aikaisempiin keisareihin viitataan näiden hallintokausien nimellä. Esim. keisari Meiji (Mutsuhito) 1868-1912, keisari Taishō (Yoshihito) 1912-1926 ja keisari Shōwa (Hirohito) 1926-1989. Nykyisen keisarin Akihiton hallintokausi on nimeltään Heisei (1989-).

Lähteet:
Japanin kulttuuri. Otava, 1994:
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb1043210?lang=fin
Suomen suurlähetystö Tokio:
http://www.finland.or.jp/Public/default.aspx?nodeid=44375&culture=fi-FI&...

Kommentit (0)

Vastauksesi