Iisalmessa tapahtui 60- luvun alussa ns. ''putkolan pamaus'' nimeltä tunnettu...

Iisalmessa tapahtui 60- luvun alussa ns. ''putkolan pamaus'' nimeltä tunnettu...

Iisalmessa tapahtui 60- luvun alussa ns. ''putkolan pamaus'' nimeltä tunnettu onnettomuus. Onnettomuudessa räjähti Iisalmen keskustassa sijainnut tavaratalo, kun ruutivarsto räjähti. Mistä saisin enemmän tietoa kyseisestä onnettomuudesta, mahdollisista uhreista yms. ?

Vastaus

Teoksessa Iisalmen kaupungin historia kerrotaan Putkolan pamauksesta seuraavaa:

”Syyskuun 14. päivän vastaisena yönä vuonna 1965 valtava räjähdys tärisytti koko kaupunkia ja tuhosi osan Iisalmen keskeistä liikekorttelia. Putkola Oy:n liiketalo tuhoutui täysin päämyymälöineen, konttorirakennuksineen, kangasosastoineen ja varastoineen. Palo levisi myös läheiseen Pohjois-Savon Kauppa Oy:n varastorakennukseen ja sekin paloi. Räjähdyksen voima rikkoi ikkunoita laajalta alalta. Kauppakadun ja Riistakadun kulman virastotalosta, jossa mm. posti sijaitsee, kahdestasadasta ikkunaruudusta vain kolme jäi ehyeksi.”

Räjähdyksen aiheutti ilmeisesti maali-, lakka- ja kaasupullovarastossa riehunut tulipalo. Onnettomuudessa ei menetetty ihmishenkiä, vaikka muutamat loukkaantuneet joutuivatkin sairaalahoitoon. Aineelliset vahingot olivat huomattavat. Onni onnettomuudessa oli se, että räjähdys tapahtui yöllä, jolloin rakennuksissa ei ollut ihmisiä.

Lähde:
Tšokkinen, Anja: Iisalmen kaupungin historia 1930-1969. Iisalmen kaupunki, 1996.

Kommentit (0)

Vastauksesi