ihmisen perushygieniasta?

ihmisen perushygieniasta?

Onko ihmiselle siitä jotain haittaa, ellei kävisi kylvyssä tai suihkussa? Entä hiuksien pesu (jos ei tarkastele parranajoa)? Miten usein tulisi käydä, jos tulisi, jos elää lähinnä vain kotona? neljän seinän sisällä eikä tapaa koskaan ketään tms.

2 vastausta

En löytänyt asiasta tutkittua tietoa, mutta jos ihminen ei lainkaan peseydy, voisi ajatella, että jossain vaiheessa tulee ainakin iho-oireita. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nuorten Netti suosittelee:" Suihkussa on hyvä käydä päivittäin ja pestä tarpeen mukaan hiukset ja koko keho."

Kommentit (0)
10.10.201515:34
49496
48

Päivittäinen peseytyminen on ihmiskunnan historiassa varsin tuore tapa ja hengissä on pysytty, tosin ei yhtä vanhoiksi kuin nykyisin. Roomalaiset, ainakin parempiosaiset, kylpivät ahkerasti (muttei välttämättä päivittäin), mutta heidän jälkeensä tuli pitkä aika jolloin vettä kartettiin, epäiltiin siinä olevan taudinaiheuttajia, jotka imeytyvät ihon läpi elimistöön. Esim 1700-luvun Ranskassa ei edes hovissa peseydytty, pirskoteltiin vain hajuvesiä hajuja peittämään. Vasta 1700-luvun lopulla alettiin taas peseytymään ahkerammin.

Suomalaisetkaan eivät aina 1960-70-luvulle asti (varsinkaan maalla) käyneet pesulla kuin kerran viikossa, lauantaina. Joku saattoi kasvot pestä viikollakin. Vain tosi likaisissa töissä olevat pesivät työn liat pois päivittäin.

Joten sanoisin että kevyttä istumatyötä päivittäin tekevä ihminen kyllä pärjää esim kerran viikossa peseytymällä. Hampaat on syytä harjata päivittäin, ainakin jos sokeripitoisia ruokia/juomia syö/juo. Vaatteita on syytä vaihtaa ja pestä tarpeen mukaan.

Sen sijaan jatkuva neljän seinän sisällä oleminen ilman kenenkään tapaamista koskaan voi aiheuttaa paljon pahempia ongelmia kuin hygienisiä. Ilman liikuntaa elimistö rappeutuu nopeasti eikä henkiselle puolellekaan tee hyvää olla aina yksin.  Jos sinulla ei ole kavereita, niin mene edes julkisille paikoille että edes näet/kuulet muita ihmisiä. D-vitamiinia kannattaa popsia purkista vuoden ympäri, jos et ulkona koskaan käy.

Kommentit (0)

Vastauksesi