Hyvinkää/Riihimäki-alueen kielellinen erityispiirre?

Hyvinkää/Riihimäki-alueen kielellinen erityispiirre?

Olen viimeaikoina pannut merkille pekuliaarin havainnon kielellisestä seikasta Hyvinkää-Riihimäki-alueella/alueelta olevien ihmisten puheessa ja kun yritin etsiä tietoa asiasta, yllätyksekseni en löytänyt asiasta mitään. Mietin, onko kyseessä jokin tunnettu kielellinen ilmiö? Havaintoni koskee ’ylimääräistä’ S-äännettä sanoissa kuten ”semmoisen” ja ”tämmöisen”; nämä tuntuvat taipuvan enemmän kuin usein edellä mainitulla alueella muotoon ”semmosseen” ja ”tämmösseen”, yhtälailla myös ”mimmosseen?” (”mimmosen/minkälaisen?”) ja jopa ”tämmösseeseen” (”tämmöiseen”). Olen ihmetellyt asiaa, sillä muualla en ole törmännyt samanlaiseen ”tupla-ässätykseen”.

Vastaus
18.02.201916:34
21731
29

Kun haen netistä sanaa "semmotteen", löydän paljon sivuja joissa kerrotaan sen esiintymisestä siellä täällä Hämeessä (tai väliin mainitaan Pirkanmaa). Veikkaan että tämä tavallisempi hämäläinen sanamuoto on vaihtunut teellisestä ässälliseksi koska Riihimäki ja Hyvinkää ovat eteläistä Hämettä ja lisäksi radanvarressa, ja tällä alueella kieli sekottuu eteläisempään murteeseen. Tai ehkä kuitenkin rannikkoseudun - kun haen sanaa "tämmötteeseen", saan paikkakuntia Turun suunnalta ja Turun ja Helsingin väliltä.

Hyvinkäällä ja Riihimäellä taitaa olla aika pienet ympyrät, ja muoti-ilmaukset yleistyvät helpommin pienissä piireissä.

Itse olen ihmetellyt sitä, että mummoni, joka on Riihimäeltä kotoisin, ei tunnu puhuvan riksulaisella nuotilla vaikka kaikki siellä asuvat nuoremat sukulaiset puhuvat. Mummo kuulostaa enemmän yleiskieliseltä. Sitten minulle selvisi että etelähämäläinen murre on se murre jota koko Suomi parhaiten ymmärtää, koska siellä on väestön keskipiste. Siis Etelä-Hämeestä on lyhin etäisyys kaikkiin suomea puhuviin kansalaisiin. Niinpä etelähämäläistä murretta ei oikein osata mieltää murteeksi vaan sitä pidetään yleiskielenä. Minullekin on sanottu että susta ei saa selvää mistä olet kotoisin kun puhut yleiskieltä. Mutta miksi mummo puhuu tätä etelähämäläistä, joka kuulostaa yleiskieleltä, ja nuoremmat sukulaiset honottavat nenän kautta ihan selvällä riksulaisella nuotilla, sitä en ole koskaan käsittänyt. Joku pienten piirien juttu sen on pakko olla.

Kommentit (0)

Vastauksesi