Huomasin tänään että Jukka-palmuni mullassa elää tuhansittain pieniä n.

Huomasin tänään että Jukka-palmuni mullassa elää tuhansittain pieniä n.

Huomasin tänään että Jukka-palmuni mullassa elää tuhansittain pieniä n. 0,5 - 0,75 mm kokoisia vaalean ruskeilta näyttäviä ötököitä, jotka seikkailet mullassa edestakaisin. Näyttävät 6-jalkaisilta, mutta en voi olla varma, ovat niin pieniä (enkä omista suurennuslasia). Palmuni alimmat lehdet alkavat noin 50 cm mullan pinnasta. Lehdissä ei näy näitä ötököitä, ei ylä- eikä alapinnoilla, tyvessä tai kärjessä, ei uusissa eikä vanhoissa. Ne kiipeilevät rungossa n. 15 cm korkeuteen. Ne eivät ole myöskään näyttäneet tekevät vielä mitään mullasta pilkistävälle uudelle versolle, joka on vasta alle 5 cm korkuinen. Isäntäkasvi on jotain parikyt vuotta vanha ja lattiasta kattoon. Siihen vaihdettiin multa reilu 2 kk sitten ja on ehkä vielä vähän alla päin sen johdosta. Muutoin kasvi näyttää vielä melko terveeltä. Mullan päällä oli pikkuisen valkoista hometta(?) jota oli tullut leivänmurujen ympärille, joita laitoin kokeeksi mullan pinnalle.

Ötökät käyttäytyvät siten, että ne ovat ensin piilossa, mutta tulevat esiin kun menen kasvin viereen, etenkin jos puhaltelen multaan. Ne myös kiipeileväät ruukun laidoille ja seuraavat minua sille puolelle, mistä milloinkin katson kasvia.

Mitä nämä ötökät ovat ja onko niistä haittaa ja miten niistä tarvittaessa pääsee eroon?

Vastaus

Ruukuissa voi olla monenlaista elämää. Nuo mullassa elävät ötökät voisivat olla hyppyhäntäisiä. Ne viihtyvät märässä mullassa eli kannattaa antaa mullan kuivahtaa.

Oliko ötököillä siivet? Silloin ne voisivat olla myös harsosääskiä. Toki muitakin mahdollisuuksia on.

http://www.puutarha.com/kasvinsuojelu_ja_tuholaiset.asp
http://fi.wikibooks.org/wiki/Kodin_ruukkukasvit/Hoito-ohjeita
Kalliola, Iiris: Ötökät. WSOY, 2003
http://www.helmet.fi/record=b1620589~S9*fin

Kommentit (0)

Vastauksesi