Höyhenet ja rauta

Höyhenet ja rauta

Joskus 50-luvulla isoveljeäni kiosoiteltiin jotenkin höyhenien ja raudan suhteella tai painolla tms. Juttu meni jotenkin niin että kysyjä kysyi veljeltäni kysymyksen, jota ern muista ja vastausken jälkeen kysyjä sanoi jotenkin että koitapas pudottaa ne varpailles niin tiedät vastauksen. Mikähän se kysymys oli ja miten sen saattoi varpaille pudottamalla ratkaista? Vai oliko juttu vain toisen kiusaamista?

2 vastausta
26.03.201918:39
23606
37

Juontaisikohan koko höyhenet contra rauta -kompa alkunsa perimmältään modernin, kokeellisen luonnontieteen varhaisvaiheista? Antiikin ajan suuri auktoriteetti Aristoteles oli oppihistoriassa säilyttänyt asemansa läpi Euroopan keskiajan katolisen kirkon myötävaikutuksella. Aristoteles oli väittänyt mm., että painavat kappaleet putoavat nopeammin kuin kevyet. Empiirisen tutkimuksen alkuvaiheiden suurhahmo Galileo Galilei (1564 - 1642) alkoi epäillä mainittua väitettä ja suoritti pääasiassa kaltevalla tasolla kokeita, joiden perusteella hän osoitti, että kaikki kappaleet noudattavat putoamisessa samoja lakeja koosta tai painosta riippumatta. Hän päätyi siihen tulokseen, että painovoima lisää kappaleen putoamisnopeutta noin 10 m/s (nykyajan yksiköiksi muunnettuna).

Galilein suorittamiin putoamiskokeisiin liittyy legendaksi todettu tarina siitä, kuinka hän muka olisi tehnyt putoamiskokeitaan eripainoisilla kanuunkuulilla Pisan kaupungin tuomiokirkon campanilesta eli kuuluisasta kaltevasta kellotornista. Höyhenien ja rautakuulien putoamisnopeutta Galilei ei taatusti koskaan vertaillut - se olisi ollut mahdottomuus, koska hän ei voinut tehdä kokeitaan tyhjiössä. Silti on todennäköistä tai ainakin mahdollista, että tässä puheena ollut kompa höyhenistä ja raudasta siis on aikojen kuluessa ikään kuin "pelkistynyt" kokeellisen luonnontieteen varhaisista saavutuksista esimodernin ajan Euroopassa.

Kommentit (0)

Muistan itsekin vanhempien sukulaisteni esittäneen vanhaa kompakysymystä, joka kuuluu: Kumpi painaa enemmän, kilo rautaa vai kilo höyheniä? Eli kumman mieluummin haluaisit varpaillesi? Vanhempi ikäpolvi mielellään jallittaa nuorempiaan, koska ovat itse menneet aikoinaan lankaan. Kysymys kuuluu mielestäni samaan sarjaan kuin Kumpi oli ensin: muna vai kana? sekä Kumpi ja Kampi tappeli: kumpi voitti? Tosin rauta/höyhen vastakkainasettelussa ehkä mieluummin ottaisin sittenkin höyhenet varpailleni, koska ne ovat kuitenkin olemukseltaan pehmeämpiä kuin rauta. 

Kommentit (1)
Juuri näin olen kuullut kysymyksen esitettävän, ja vastauksenkin.
27.9.2019 23:11 Kaija T 16934

Vastauksesi