Hopeinen kaulakoru puhtaaksi?

Hopeinen kaulakoru puhtaaksi?

Mitenköhän saisin kotikonstein kaulakoruni puhdistettua? Kyseessä on hopeinen ketju jossa pieni hopeinen riipus. Koru on roikkunut kaulassani lähes yhtäjaksoisesti yli vuosikymmenen ajan ja muutaman viimeisen kuukauden aikana se on alkanut haista tosi pahalta. Kokeilin liottaa korua yön yli Fairy+vesi-sekoitteessa, hankasin puhtaaksi hammasharjalla, pesin ja kuivasin. Haju lähti hetkeksi, mutta jo parin päivän jälkeen palasi. Mitä seuraavaksi? Varaa ei olisi lähteä kultasepänliikkeeseen puhdistuttamaan, joten löytyisikö hyvää kotikonstia? Mistä haju yleensäkään voi yhtäkkiä syntyä?

6 vastausta

Kerrot kokeilleesi hammasharjaa, mutta kokeilitko hammastahnaa. Muistan vuosia sitten puhdistaneeni ´hopeisen kaulakoruni aina hammastahnalla ja kirkasta tuli. Uskoisin puhdistuksen myötä myös hajun lähtevän. Nykyohjeissa hammastahnan todetaan naarmuttavan hopean pintaa. Muita kotikonsteja ovat suola, kuuma vesi ja folio. Tarkat ohjeet löydät alla olevista linkeistä:

 

Kommentit (0)
18.06.201400:14
7967
111

Ultraäänipesuri!  Pieniä ja helppohintaisia löytyy kotikäyttöön.  Ja on hyvä.  Googlaile :-)

Kommentit (0)
17.06.201420:28
9452
81

Hopean mustuminen pinnalta voidaan kirkastaa kemiallisesti varsin helposti. Tein muutamalle hopeakorulle sen juuri tänään.

Tarvitaan alumiiniastia tai vaikkapa alumiinifoliolla vuorattu muovimuki, suolaa ja/tai ruokasoodaa ja kuumaa vettä.

Mätetään käsiteltävät hopeaesineet astiaan, ripotellaan sooda ja suola ja sitten kiehuvaa vettä päälle. Sitten vain hetkisen verran odotusta, jonka jälkeen poimitaan ja kirkastuneet esineet ylös ja huuhdellaan huolellisesti vedellä.

Ideana on pelkistää hopean pinnan hapettunut kerros. Jos koru ei ole muuten likainen, tällä konstilla saa nopeasti kaunista jälkeä ja mikä parasta, ei tarvitse turhaan poistaa yhtään hopea-atomia!

 

Kommentit (0)
18.06.201411:36
9452
71

Anteeksi, taisin lukea aika huolimattomasti kysymyksen.

Aiheesta on netissä useissa paikoissa juttua ja vinkkejä. Hakusanat silver ja odor. Tässä yksi linkki:

http://www.ehow.com/how_8107644_eliminate-musty-odors-sterling-silver.html

Siinä kerrotaan jänniä asioita, kuten että ei pidä käyttää hopeaa putsatessa lateksikäsineitä eikä fosfaattia tai sitruunaa sisältäviä pesuaineita. Mutta mieto lämmin tiskiaineliuos on ihan passeli juttu.

Joskus hopeassa on lika omituisen sitkeässä. Jos likainen pinta on esillä, käytän niihin Johnsonin hopeankiillotusainetta. Hinkatessa sitten käytän riepua, pumpulipuikkoa ja ahtaampia paikkoja varten hammastikkua. Joidenkin korujen silmukat ja lukot ovat tosin hankalia päästä käsiksi edes tikulla.

Lopuksi puhdistan esineen lämpimällä vedellä ja sähköhammasharjalla. Olen säästänyt vanhoja harjapäitä, jotka hapsottavat liikaa hampaiden pesuun, mutta kelpaavat teknisempään käyttöön. Ne kannattaa tietysti desinfioida kiehuvalla vedellä, ettei ala ylläpitää bakteeriviljelmää.

Näillä on pärjännyt hopean kanssa. Messinki voi sitten olla kovempi haaste…

 

Kommentit (0)
18.06.201414:29
1071
64

Kiitos Reijo Jaakkola :)!

 

Kommentit (0)
17.06.201420:32
1071
61

Kiitos vastauksista. Folion ja suolan avulla puhdistaminen on kyllä tuttua ja olen sitä käyttänytkin tummuneisiin hopeaesineisiin, mukaanlukien tähän kyseiseen kaulakoruun, josta tulikin käsittelyn jälkeen kirkas ja puhdas. Nyt ei tosin ole kyse tummumisesta vaan nimenomaan siitä hajusta. Lisää vinkkejä? Jääköhän ihon rasva/hiki/yms. jotenkin ketjun väliin ja siitä tulee tuo haju? Miten sen saa pois?

Kommentit (0)

Vastauksesi