HKL ja HSL ero

HKL ja HSL ero

Mitä eroa näillä kahdella on? Ennen oli pelkästään HKL, mutta myöhemmin siitä irtautui HSL. Minkälaiset roolit näillä on?

Vastaus

HSL, Helsingin seudun liikenne on kuntayhtymä, jonka jäseniä ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi ja Sipoo. Vuoden 2018 alussa myös Tuusula ja Siuntio liittyvät kuntayhtymään. HSL aloitti toimintansa vuonna 2010. HSL:n edeltäjä oli YTV.

HSL:n tehtävät:

  • Suunnittelee ja järjestää toimialueensa joukkoliikenteen ja edistää sen toimintaedellytyksiä
  • Hankkii bussi-, raitiovaunu-, metro-, lautta- ja lähijunaliikennepalvelut
  • Vastaa Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta (HLJ)
  • Hyväksyy joukkoliikenteen taksa- ja lippujärjestelmän sekä lippujen hinnat
  • Vastaa joukkoliikenteen markkinoinnista ja matkustajainformaatiosta
  • Järjestää lippujen myynnin ja vastaa matkalippujen tarkastuksesta

HKL on Helsingin kaupungin liikennelaitos, joka esimerkiksi omistaa Helsingin raitiotiet, metroradat ja metroasemat sekä raitiovaunut, metrojunat ja kaupunkipyörät sekä Helsingin joukkoliikenneinfran ja vastaa sen kehittämisestä ja kunnossapidosta.HKL tekee yhteistyötä HSL:n kanssa

Kommentit (2)
HKL on yksi niistä liikennöitsijöistä jotka käytännössä pyörittävät liikennett... HKL on yksi niistä liikennöitsijöistä jotka käytännössä pyörittävät liikennettä HSL:n ohjauksessa. Yksityisistä bussiyhtiöistä yms. liikennöitsijöistä HKL eroaa juuri siinä että HKL omistaa myös ratikka- ja metroradat ja metroasemat Helsingin alueella. Yksityiset firmat omistavat lähinnä kulkuneuvoja ja varikoita. Muuten HKL on yksi monista pääkaupunkiseudun liikennöitsijöistä. Mutta kukapa selittäisi lähijunaliikenteen omistussuhteet?
15.8.2017 13:04 Telttu Ella 22666
Lähijunaliikenne tiivistettynä: Liik enne vira sto omistaa radat. HSL toimii liikentee... Lähijunaliikenne tiivistettynä: Liik enne vira sto omistaa radat. HSL toimii liikenteen tilaajana määrittäen aikataulut, hinnat, reitit, lipunmyynnin yms. VR vastaa liikennöinnistä, eli ajaa junia ja mm. huolehtii konduktöörien "palveluista" HSL:n ja VR:n solmiman liikennöintisopimuksen ehtojen mukaisesti. Pääkaupunkiseudun junakalusto OY omistaa (lähes) kaiken lähiliikenteessä käytettävän junakaluston. (Lopun junakaluston, joka on pääosin poistettu käytöstä, omistaa VR). Pääkaupunkiseudun junakalusto OY:n omistavat pääkaupunkiseudun kunnat sekä VR.
15.8.2017 18:44 Martti Syyskorpi 6870

Vastauksesi