Hiusten likaantuminen

Hiusten likaantuminen

Mitä haittaa tai mahdollisesti hyötyä on siitä, että antaa hiusten olla likaisena. Itse vapaalla ollessani, jos ei ole menoja "ihmisten ilmoille", annan hiusteni olla vaan likaisena tekemättä niille mitään. Kun pesen ohuet, lyhyet hennot hiukseni, joudun käyttämään aika paljon aikaa niiden laittamiseen (fööni, suoristusrauta, kiharrin, muotovaahto, hiuspuuteri, lakka), jotta niistä tulee hyvännäköiset. Turhaan en viitsi käyttää tuohon aikaa ja hiusten jättäminen pelkän pesun jälkeen on rumemman näköistä, kuin kuitenkin aiemmin laitetut joskin likaiset hiukset. Voiko tällainen käytös aiheuttaa hiusten lähtöä, tulehdusta, finnejä, tms. haittaa?

Vastaus

Hiusten sopivasta pesuvälistä löytyy verkosta monenlaista käsitystä. Hiustutkija Annikki Hagros-Koski on sitä mieltä, että turhan usein ei hiuksia kannattaisikaan pestä. Hagros-Kosken mielestä hiukset olisi hyvä pestä 3–4 päivän välein. Liian tiuha pesuväli saattaa kuivattaa päänahkaa ja saada sen kutiamaan. Alkuun rasvaiselta tuntuvaan tukkaan pitää totutella. Kestää 2–3 viikkoa, kun tali- ja hikirauhaset tottuvat harvempaan pesuväliin. Päänahassa elää normaali bakteerikanta, joka suojaa ihoa samaan tapaan kuin suoliston bakteerit suojaavat suolistoa. Bakteerit saavat ravintoa talin ja hien erityksestä. Rasvoittuminen ei tarkoita samaa kuin likaantuminen. Jos hiki haisee, ihon bakteerikanta ei ole normaali.

Ilta-Sanomissa julkaistun artikkelin mukaan  päivittäinen hiustenpesu voi vahingoittaa hiuspohjan bakteerikantaa. Shampoiden sisältämät säilöntäaineet tuhoavat hyvää bakteerikantaa. Pidempään pesuväliin voi totuttautua vaiheittain. Hiuksiin kertyy kuitenkin esimerkiksi ilmansaasteita ja pölyä, joten tietyin väliajoin hiuksia on joka tapauksessa hyvä pestä.

Pesutiheyden terveydellisistä vaikutuksista emme pätevyyden puutteessa voi juuri arvioita antaa. Kun päänahka ja hiukset voivat hyvin, pesuvälin tietää olevan sopiva. Sitä joutunee itse vähän testaamaan ja kokeilemaan.

Jonkinlainen trendi on viime vuosina ollut myös pelkällä vedellä pesu. Sampoottomuuden nimiin vannovat uskovat, että pesuaineiden kemikaalit puhdistavat päänahan liian hyvin riistäen sen luonnollisista öljyistään. Päänahka reagoi lisäämällä talin ja öljyjen eritystä, ja näin rasvoittumiskierre on valmis. Liekö tässä perää, sitä on vaikea sanoa.

 

 
Kommentit (0)

Vastauksesi