Hevoskärryt

Hevoskärryt

Miksi hevosten vetämät asiat ovat monikossa? Esimerkiksi hevoskärryt, vankkurit, postivaunut, ravikärryt jne.. Kuitenkin koirat vetävät rekeä ja autot kärryä.

Vastaus

Se, että jotkut hevosten vetämät menopelit monikossa, ei liity siihen, että niitä vetävät juuri hevoset. Härätkin vetävät vankkureita, rattaita ja vaunuja. Ja toisaalta hevonenkin voi vetää rekeä, ajopeliä, auraa (hevosaura) tai haravaa (hevosharava) tai lanaa (hevoslana).

Yksiköllisyys tai monikollisuus ei siis riipu siitä, mikä eläin ajopeliä vetää. Usein monikollisuus tuntuu liittyvän siihen, jos ajoneuvon alla useampi pyörä tai siinä on kaksi aisaa (rattaat, kärryt, vaunut, vankkurit). Kärry ja vaunu tosin ovat sanoja, joita käytetään sekä yksikössä että monikossa ja ne saavat sen mukaan hiukan eri merkityksiä.

Kommentit (1)
Otaksun, että takana on rattaat. Ratas tarkoittaa pyörää, ehkä lähtökohtaisesti puo... Otaksun, että takana on rattaat. Ratas tarkoittaa pyörää, ehkä lähtökohtaisesti puolapyörää. Rattaita on kaksi tai neljä yleensä. Siitä monikko.
12.8.2020 20:43 Eero Tuominen 2030

Vastauksesi