Hevoset hakeutuvat samanväristen seuraan

Hevoset hakeutuvat samanväristen seuraan

Muistan joskus lukeneeni, että hevosen etologiaan perehtynyt taho oli havainnut hevosten viihtyvän samanväristen lajitoverien seurassa. Missähän tuo tutkimus on tehty? Ja mikä lienee se kirja, josta tuon joskus luin? Mikäli muistan oikein, hevosia oli seurattu isoissa laumoissa, mikä viittaisi amerikan mantereille. Tuli nyt taas mieleen, kun Ilta-Sanomissa 2.8. oli juttu White Blissis-nimisestä vitivalkoisesta jenkkiravurista, joka "herättää toisissa hevosissa kauhua". Hevosteluun keskittyneellä keskustelupalstalla http://forum.hevostalli.net/read.php?f=9&i=6674893&t=6674893 monet olivat huomanneet käytännössäkin, että hevoset tykkäävät omanvärisistään - tai ehkä sittenkin emänsä värisistä.

Vastaus

Hevosen värin määrää kummalltakin vanhemmalta periytyvät geenit eli perintötekijät. Hevoset ovata laumaeläimiä ja samaistuvat omaan laumaansa. Voisi siis ajatella, että "oman värisiä" hevosia pidetään omaan laumaan kuuluvina. Kirjassa Hevosen kanssa,  Tuire Kaimio kirjoittaa, että hevoset ovat luonnostaan epäluuloisia kaikkea uutta kohtaan. Myös poikkeavan värinen hevonen voisi siis aiheuttaa epäluuloa.

Voi olla, että valkoisen hevosen aiheuttama hämmennys tai vieroksunta johtuu jostain muusta syystä kuin hevosen väristä (hevosen värinäöstäkin on ristiriitaisia tietoja, esimerkiksi Hevostietokeskusken mukaan hevoset erottavat  vihreän, keltaisen, sinisen ja harmaan sävyjä, mutta eivät lainkaan punaista).  

En löytänyt tutkimusta, johon kysymyksessä viittaat. Mutta mahtaisiko joku palstamme lukijoista tietää aiheesta enemmän. Yritykseni saada tietoa hevoskasvattajilta ei valitettavasti onnistunut.

PS. Elaine Walkerin kirjassa kerrotaan seikkaperäisesti hevosten  värikirjosta; kimo, rautias, papurikko, voikko...

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi