Henkilötunnuksen loppuosasta?

Henkilötunnuksen loppuosasta?

Hei! Henkilötunnus koostuu syntymäajasta ja loppuosasta (4 numeroa tai 3 numeroa ja kirjain), jossa toiseksi viimeinen numero kertoo sukupuolen. 010187-9871 olisi siis tammikuun ensimmäin -87 syntynyt mies. Kysymykseni on, kuinka monta lasta pitäisi syntyä vuodessa, että normaalit tunnukset loppuisivat kesken? Mitä sitten tehtäisiin?

Vastaus

Henkilötunnuksista meiltä on kysytty ennenkin. Suomalainen henkilötunnus koostuu 11 merkistä, jonka alkuosa kertoo kantajansa syntymäpäivän, -kuukauden ja -vuoden. Alkuosaa seuraa merkki,  joka kertoo syntymävuosisadan. Vuosisatamerkin jälkeen on yksilönumero, joka erottelee toisistaan täsmälleen samana päivänä syntyneet. Yksilönumeroita annetaan välille 002-899, parilliset numerot naisille, parittomat numerot miehille. Periaatteessa numerot siis loppuisivat, jos Suomessa samana päivänä syntyisi 898 lasta. Käytännössä numerot tietysti loppuisivat pienemmälläkin syntyvyydellä, koska poikien osuus vastasyntyneistä on yleensä suurempi kuin tyttöjen. Parittomat numerot siis loppuisivat ennen parillisia.  Toistaiseksi tällaista ei ole vielä tapahtunut. Tähän mennessä Suomen syntyvyyden huippupäivä oli 24.8.1945, jolloin syntyi 495 lasta. Vuonna 1945 syntyneet eivät tietenkään saaneet syntyessään sosiaaliturvatunnusta, järjestelmä otettiin käyttöön vasta 1960-luvulla. Tälle joukolle tunnukset kuitenkin riittivät ongelmitta. Sittemmin syntyvyys on laskenut niin paljon, että numeroiden loppuminen ei vaikuta kovinkaan todennäköiseltä. Tunnuksia tosin varataan paitsi syntyville myös Suomeen muuttaville. Jos syntymät kuitenkin jostain syystä kasautuisivat jollekin tietylle päivälle tai jos Suomeen muuttaa valtava määrä tiettynä päivänä syntyneitä, voitaisiin yksilönumeroina hätätilassa käyttää välin 900-999 numeroita. Tavallisesti nämä numerot on varattu tilapäisille henkilötunnuksille.

Kommentit (1)
Jos yksilönumerot jonakin päivänä loppuisivat vielä noiden 900-999 jälkeenkin kesken... Jos yksilönumerot jonakin päivänä loppuisivat vielä noiden 900-999 jälkeenkin kesken, voitaisiin ainakin teoriassa ottaa käyttöön kirjaimet, jolloin voitaisiin tyydyttää jo yli 46000 tunnuksen päivätarve. Eri asia on sitten se, tukisivatko nykyiset tietojärjestelmät tuollaista laajennusta.
6.11.2013 12:48 Hessu Höpö 8139

Vastauksesi