Helsinkiläinen Tove Jansson - ja Tampere?

Helsinkiläinen Tove Jansson - ja Tampere?

Miksi Tove Jansson teki suurlahjoituksen juuri tamperelaiselle taidemuseolle? Hän ei tiettävästi asunut siellä koskaan, vaan Helsingissä ja kesäisin Porvoon suunnalla saaristossa. Eivätkö Stadin museot käyttäneet tilaisuutta hyväkseen?

4 vastausta

Tampereen taidemuseossa valmisteltiin v. 1985 Tuulikki Pietilän tulevaa näyttelyä. Hän ilmaisi tuolloin toiveen, etteivät hänen teoksensa, kuten muumi-aiheiset lasivitriinit ja kuvaelmat, joutuisi näyttelyn jälkeen varastoihin, vaan ne saisivat pysyvän paikan, jossa olisivat esillä yleisön nähtävänä. Myös Tove Janssonilla oli muumiteostensa kanssa sama pulma. Hän toivoi, että muumikokonaisuus, hänen itsensä sekä Pietilän  työt, säilyisi mahdollisimman yhtenäisenä.  Museonjohtaja Anneli Ilmonen otti ehdotuksiin myönteisen kannan. Niin perustettiin Tampereen taidemuseon Muumilaakso, jolle Tampereen kaupunki osoitti sopivat tilat.

Janssonin kotikaupungissa Helsingissä kokoelmasta ei oltu kiinnostuneita (!). Näin siis aidon ja alkuperäisen Muumilaakson sai Tampere.

Tuoreinta tietoa aiheesta tarjonnee myös Tuula Karjalaisen kirja ´Tove Jansson : tee työtä ja rakasta´.   Helsinki : Tammi, 2013.

Kommentit (0)
26.08.201418:27
25722
23

Jonkinlaisen, jos kohta ehkä sattumanvaraisen Tampereen-kytköksen voisi nähdä siinäkin, että samaisella Hämeenpuiston akselilla sijaitsevat sekä pääkirjasto Metso että Tove Janssonin isän kuvanveistäjä Viktor Janssonin aggressiivishenkinen vuoden 1918 vapaudenpatsas (1921), jonka korkealla jalustalla seisovan miesfiguurin on sanottu "heristelevän miekkaansa työväentalolle päin".

Kommentit (1)
... ja lisäksi Tuulikki Pietilä ja jo hänen äitinsä vuosikymmeniä aikaisemmin asuiva... ... ja lisäksi Tuulikki Pietilä ja jo hänen äitinsä vuosikymmeniä aikaisemmin asuivat lapsena lyhyen ajan Tampereella (Lähde: Tuulikki Pietilä, näyttelyjulkaisu, Tampereen taidemuseo 1986)
27.8.2014 15:35 Sten Borg 18614
26.08.201417:30
18614
14

Tampereella on Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän lahjoituksia toisessakin paikassa: Lastenkirjainstituutissa (aik. Suomen nuorisokirjallisuuden instituutti). Vuonna 1989 Tove Jansson antoi yli 400 teosta kotikirjastostaan. Tuulikki Pietilä puolestaan luovutti "seikkailukirjastonsa".

Lisäksi Tove Jansson veljineen lahjoitti v. 1987 isänsä Viktor Janssonin (1886 - 1958) muistonäyttelyn alla Tampereen taidemuseolle 33 hänen teostaan. Tunnetuimpia lienevät Tampere-talon viereisen Sorsapuiston naishahmoiset patsaat.

Tuula Karjalaisen kirjasta löytyi museonjohtaja emerita Anneli Ilmosen nimi ainoastaan kirjallisuusluettelosta, ilman mainintaa lahjoituksista.
Kaupungin osoittamat "sopivat tilat" olivat aluksi Tuulikki Pietilän veljen ja kälyn Reima ja Raili Pietilän suunnittelemassa kirjastotalossa, joka valmistui sopivasti samoihin aikoihin kun Muumilaakso-kokoelma siirtyi Tampereelle.

"Helsinkiläinen museo, jossa ei oltu kiinnostuneita" on saanut nykytamperelaisilta erilaisia tulkintoja. Tampereen taidemuseon nykyinen johtaja on kertonut yleisötilaisuudessa, että hänen käsityksensä mukaan kyseessä oli Kansallisgalleria, Ateneum. Tove Janssonia luovutusjuhlassa haastatelleen freelance-toimittajan mukaan "Helsingin kaupunki ei ollut lainkaan innostunut muumiteoksista."

Tampereen taidemuseon muumilaakso on yhä olemassa ja sen siirtoa väljempiin tiloihin suunnitellaan, vaikka Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa 24.12.1992 varoitettiin: "Parhaillaan on menossa aivan poikkeuksellinen muumibuumi - - Tampere aikoo laajentaa muumilaaksoaan - - tämänhetkinen suosio lepää televisiosarjan varassa ja sellainen suosio ei kauan kestä."

 

Lähteet
Lastenkirjainstituutti.fi > Kokoelmat
Muumilaakso.tampere.fi > Tove 100
Tampere.fi > Taidemuseo > Patsaat
Viktor Janssonin muistonäyttelyn julkaisu (Tampereen taidemuseo 1988)
Tove Janssonin muistonäyttelyn julkaisu (Tampereen taidemuseo 2002)
HS.fi Aikakone: Helsingin Sanomat 24.12.1992
 

 

 

Kommentit (0)
15.07.202013:22
2076
6

"Helsinkiläinen museo, jossa ei oltu kiinnostuneita" on saanut erilaisia tulkintoja, todettiin aikaisemmassa Kysy-keskustelussa. Helsingin Sanomissa 25.6.2020 Moomin Charactersin toimitusjohtaja kertoo että kyseessä oli kaupunki eikä valtion taidemuseo: "- - Helsingin kaupunki torppaa Janssonin töihin pohjautuvan museon. Tove yritti lahjoittaa elämäntyönsä Helsingin kaupungille, mutta kaupunki kieltäytyi. Sen seurauksena - - Muumimuseo on Tampereella."

Kommentit (0)

Vastauksesi