Helsingin Sanomien verkkolehti referoi 25.4.2011 Turun Sanomien uutista, jonka...

Helsingin Sanomien verkkolehti referoi 25.4.2011 Turun Sanomien uutista, jonka...

Helsingin Sanomien verkkolehti referoi 25.4.2011 Turun Sanomien uutista, jonka mukaan paljon kuolleita kaloja on löytynyt Suomen suurimmasta lähteestä Oripäässä Varsinais-Suomessa. Toisen tiedon mukaan Suomen suurin lähde on Nurmijärvellä sijaitseva Sääksjärvi, jonne ei ole mitään laskujokea eikä mitään poisvirtaavaa jokea. Kumpi tieto Suomen suurimmasta lähteestä on oikea?

Vastaus

Kysyimme asiaa Suomen ympäristökeskuksesta ja sieltä vastattiin seuraavasti:

Useimmiten Suomen suurimmaksi lähteeksi taidetaan mainita Karigasniemellä sijaitseva Sulaojan lähde eli Sula-lampi, josta purkautuva vesimäärä on noin 35 000 kuutiometriä vuorokaudessa. Sulalampi on nimensä mukaisesti pieni lampi, jonka laskupurosta vesimäärä (eli antoisuus) on mitattu. Sinne suunniteltiin 1990-luvulla vedenpullottamoa, Utsjoen kunta oli hankkeessa mukana. Pullottamoa vastaan nousi aikamoinen kansanliike.

Taivalvaaran lähde Taivalkosken kirkonkylän kupeessa purkaa noin 17 000 m3/vrk, Köyliön Kuninkaanlähde 7000, Oripään Myllylähde 6000. Näitä määriä ei ole tarkistettu, joten ne voivat heittää ja Myllylähde on ollut kovasti ehtymässä viime vuosina (Turun vedenoton takia?).

Kommentit (0)

Vastauksesi