Millainen on maanalainen Helsinki?

Millainen on maanalainen Helsinki?

Helsingin Ruskeasuon linja-autovarikon ja Pasilan poliisitalon välillä on tunneli. Kuinka pitkä se on? Mitä muita tunneleita Helsingissä on?

6 vastausta
20.08.201209:11
2926
118

Helsingin kaupungin Kiinteistöviraston geoteknisen osaston mukaan Ruskeasuon ja Pasilan välillä on kaksi kilometriä pitkä päävesijohtotunneli. Kyseessä on siis ihan kunnon tunneli, ei pelkkä putki, jossa vesi virtaa. Samoilla seuduilla on suurempikin maanalainen väylä, Meilahti–Pasila–Käpylä-yhteiskäyttötunneli, jossa on mm. kaukolämpö-, kaukojäähdytys- ja vesijohto sekä kaapeleita. Yhteiskäyttötunneli ei kuitenkaan johda suoraan Ruskeasuolta Pasilaan, vaan suorin maanalainen reitti kyseisten kaupunginosien välillä on ensin mainittu päävesijohtotunneli.

Ruskeasuo–Pasila-päävesijohtotunneli on vain yksi pieni yksityiskohta Helsingin maanalaisesta rakennelmaverkostosta. Kaupunkimme alla on peräti 10 miljoonaa kuutiometriä tunneleita ja muita tiloja.

Yleisessä käytössä on jalankulkutunneleita ja niiden varrella olevia liikkeitä, maanalaisia liikunta- ja uimahalleja sekä paikoitusalueita. Metrotunneleissakin moni matkaa. Sen sijaan huoltotunneleissa ja esimerkiksi maanalaisilla sähköasemilla harva pääsee käymään. Myöskään esimerkiksi joidenkin arkistojen maanalaisiin tiloihin ei kovin monella ole asiaa. Tunneleita ja muita rakennelmia voi olla parhaimmillaan viidessä kerroksessa.

Helsingin alla Pasilassa sijaitsee myös järvi, joka viilentää Helsinkiä. Tähän kaukojäähdytyksessä käytettävään vesialtaaseen varataan öisin kylmää, joka puretaan päivisin helsinkiläiskiinteistöjen jäähdyttämiseen. Järven vetoisuus on 11,5 miljoonaa litraa.

Helsinki on maailman kärkeä maanalaisen rakentamisen monipuolisuudessa, joskaan ei määrässä. Suomessa on helppo rakentaa maan alle, koska peruskallio on täällä erityisen kiinteä ja maanalaisen rakentamisen työmenetelmät ovat kehittyneitä. On huomattu, että maan poveen kannattaa piilottaa kaikki, mikä vie tilaa virkistyskäytöltä maan päällä.

Kaupungissa onkin vallalla suoranainen maanalaisen rakentamisen buumi. Mitä enemmän peruskalliossa möyritään, sitä enemmän siellä tapahtuvaa rakentamista täytyy valvoa ja suunnitella. Helsinki lieneekin maailman ainoa kaupunki, jolla on maanalainen yleiskaava. Se on palkittu Kuntatekniikan saavutuksena vuonna 2011.

Helsingin maanalaisen rakentamisen ihmeeseen tullaan tutustumaan pitkin maailmaa, mm. kiinalaisia ja korealaisia on ollut Kiinteistöviraston vieraana. Amerikkalainen televisioyhtiö CNN on tehnyt videoesityksen Helsingin maanalaisesta yleiskaavasta.

Suuremmat hankkeet pääkaupunkiseudulla tulevaisuudessa ovat käynnissä olevan Espoon metron lisäksi Kehärata ja Pisararata, joita varten täytyy louhia pitkiä tunneleita.

Moni maanalaisen rakentamisen hanke on kunnallinen, mutta myös yksityiset rakentavat. Mm. Helsingin keskustaan, hotelli Presidentin alle suunnitellaan Vantaan Flamingon kokoista maanalaista kylpylää, joka valmistunee parin vuoden sisällä.

Maanalaista rakentamista säätelevä lainsäädäntö on erikoinen siinä mielessä, että se ei lähtökohtaisesti tunnusta maanpäälliselle kiinteistölle omistusoikeutta sen alla oleviin tiloihin. Ainoastaan silloin, jos kiinteistö pystyy osoittamaan menettäneensä jotain, jota se olisi voinut käyttää hyväksi maanalaisen tilan ollessa sen hallussa, omistusoikeus tunnustetaan. Lainsäädäntöön on ehdotettu muutoksia, jotta maankäyttöä voitaisiin kehittää järjestelmällisempään suuntaan myös monessa kerroksessa.

Kiinteistöviraston geotekniseltä osastolta kerrottiin, että ihmiset kysyvät usein, onko Helsingin alla salaisia tiloja. Vastaus on, että kyllä on. Se, mitä kaikkein salaisimmat tilat pitävät sisällään, ei ole edes Kiinteistöviraston tiedossa.

Lähteet:

Helsingin kaupungin Kiinteistöviraston geoteknisen osaston edustajan haastattelu

http://fi.wikipedia.org/wiki/Helsingin_tunneliverkosto

http://www.hel.fi/hki/Helsinki/fi/uutiset/maanalainen+jarvi+pasilassa

http://www.hel.fi/hki/ksv/fi/Ajankohtaiset+suunnitelmat/Projektialueet/M...

http://kuntatekniikka.kuntalehti.fi/ajankohtaista/uutiset/2011/Sivut/Hel...

http://www.getunderground.fi/web/page.aspx?refid=99&newsid=111568&page=6

http://yle.fi/uutiset/maanalainen_kylpyla_kaivautuu_hotellin_alle_kamppi...

http://www.getunderground.fi/web/page.aspx?refid=165

Kommentit (0)
06.02.201610:09
20705
103

Mielenkiintoinen video. Mutta siinä se - miten osaa gogglettaa juuri oikeilla sanoilla haluamansa löytääkseen?

 

Jokohan tuo maanalinen kylpylä (toinen linkki alhaalta käsin) on valmis???

Kommentit (0)
28.07.201414:27
112
100

Voisiko joku kertoa lisää Helsingin maanalaisista metroradoista? Esim Munkkivuoressa on hylätty metroasema. Onko niitä muuallakin? Entä huoltoradat?

Kommentit (0)
31.01.201610:08
20705
99

En päässyt tuohon videoon (kolmas linkki alhaalta päin). Erroria lykkää.

Kommentit (0)
07.02.201607:10
98810
97

No esim jos hukassa oleva tiedosto (kolmanneksi alin linkki) on "qmb.fc.helsinki.underground.cnn", niin kirjoittaa vaikka sen kokonaan hakuun tai kolme viimeisintä sanaa kuten minä tein.

Luulenpa ettei maanalaista kylpylää edes aloitettu rakentamaan. Ainakaan siitä ei löydy mitään mainintaa. Tosin en ole paikallisia, joten en pääse paikanpäälle katsomaan, löytyisikö sieltä allas tai työmaa. Jutussahan etsittiin yritystä kylpylää pyörittämään, ehkäpä moista ei ole vielä löytynyt.

Sen sijaan Itäkeskuksessa on ollut maanalainen uimahalli vuodesta 1993.

Kommentit (0)
31.01.201610:25
98810
85

Vuosien varrella linkit lakkaavat toimivasta kun hakemistoja ja arkistoja muutetaan tai jopa tuhotaan. Silloin kannattaa sopivilla hakusanoilla kokeilla löytyisikö etsitty tiedosto jostain muualta. Tässä tapauksessa kun kirjoittaa Googleen CNN Helsinki underground, löytyy heti ekana linkki Youtubeen:

Kommentit (0)

Vastauksesi