Helsingin kaupunginosien nimien taivutus ihmetyttää.

Helsingin kaupunginosien nimien taivutus ihmetyttää.

Helsingin kaupunginosien nimien taivutus ihmetyttää. Miksi sanotaan "Töölööseen" eikä "Töölöön" tai "Sörkkaan" eikä "Sörkkään".

Vastaus

Sekä "Töölööseen" että "Sörkkaan" tai "Sörkkään" ovat stadin slangiin kuuluvia taivutusmuotoja, ja näitä kaikkia kolmea käsitellään esim. Heikki Paunosen kirjassa Tsennaaks Stadii, bonjaaks slangii (Helsinki, WSOY, 2000).

Helsingin puhekielessä Töölön kaupunginosaa on vanhastaan kutsuttu nimellä Töölöö, joten taivutuskin luonnollisesti on ollut Töölöö : Töölööseen : Töölöös(sä). Samaa kaupungiosaa on kutsuttu myös nimillä Tölika, Töliga, Tölikka, Tölikä, Tölikkä, Tölis. Kirjakielessä Töölö on Töölö, ja sanan illatiivi siis oikein Töölöön.

Onko sitten Sörnäinen Sörkka vai Sörkkä? Paunonen kertoo:

"Nimen asusta (Sörkka vai Sörkkä) on viime aikoihin asti kiistelty enemmän kuin mistään muusta stadin slangiin liittyvästä seikasta. Asiasta esitettyjä mielipiteitä: "Lyhenne (stadilaisittain) Sörkka on oikea a:llisena. Kun 12.10.1940 perustettiin kaupungin ensimmäinen (?) kaupunginosayhdistys Sörkan Gibat ry., niin kielentaitajat selvittivät että tuo aallinen muoto (siis pääte -ka Sörkka-sanassa) vahventuu etu- ja takavokaalien asemasta sanassa Söörnäinen. Eihän kukaan vahingossakaan sano Tölikä, vaan Tölika!" (T. Kaiponen). - "Kalliolan työkeskus veti Heikki Wariksen, vastavalmistuneen nuoren maisterin vuonna 1923 Pitkänsillan pohjoispuolelle Sörkkaan asumaan. Muistakaa sitten, että se Sörkka on aalla eikä äällä, Heikki Waris korjaa." (Maarit Niiniluoto: Sörkan varis, Suomen Kuvalehti 4/1975). - "Kundi Kuliksesta" (HS 10.5.) ihmettelee, miksi stadin kundit ja friidut, ts. paljasjalkaiset helsinkiläiset sanovat Sörkka eikä Sörkkä tai Sorkka. He ovat siihen ammoisista ajoista (minäkin 1907 syntyneenä ja Hesassa valtaosan elämästäni asuneena) oppineet ja tottuneet. Sallikaa se siis meille! Niin mekin suomme teidän sanovan Sörkkä ja Tölikkä, ellette syystä tai toisesta tahdo tai pysty sanomaan toisin." (Urkki 1907, HS 1982. - "Mä kyllä snaijaan ja bonjaan mistä toi Sörkka-sana tulee. Tsiikatkaas, Sörkässä asu ennen vildesti ruotsalaisia, joista monet ei ikinä oppineet kunnolla suomea eikä sörkänkieltä vaan puhuivat ihmeellista Sipoon ja niiden sekoitusta. Heiltä on Sörkka lähtöisin. Sörkän- ja suomenkielellä seudun nimi on kyllä Sörkkä. Antakaa meidän asua Sörkässä, jota me vanhat Sörkän kunfit ja friidut rakastamme yli kaiken." (Sörkän kundi, HS 1982). - "Kundi Kuliksesta, olet oikeassa - ja väärässä. Tietystä 'restauroimisesta' on todella kysymys. 1940-50-luvuilla stadinkieleen ymppäytyi eräitä rappeutumisilmiöitä. Johtui varmasti myös siitä, että sotien jälkeen Sörkkaan muutti äkkirynnäköllä kokomoinen määrä erilaisia 'Karjalan evakkoja'. Vanhan stadin Sörkka tuotti evakoille ja sudeettisavolaisille kohtuuttomia lausumisvaikeuksia. Alettiin puhua Sörkästä. Stadinkieli ei kuitenkaan ole mikään suomenkielen murre. Se on slangi ja slangina pysyköön. Siis: Sörkka!" (L. Mäkelä, HS 1982). - Vanhastaan Sörkka-asu on ollut selvästi tavallisempi, varsinkin Sörkassa asuneiden 'oikeiden' sörkkalaisten keskuudessa, mutta myös Sörkkä-asusta on varmoja tietoja vanhoilta (1900-luvun alkuvuosina syntyneiltä) syntyperäisiltä helsinkiläisiltä, varsinkin Sörkan ulkopuolella asuneilta. Välillä (1940-60-l:lla) Sörkkä-asu yleistyi helsinkiläisten keskuudessa, mutta 1979-80-luvulta lähtien Sörkka on vallannut uudestaan alaa aitona helsinkiläisyytenä (suorastaan aidon helsinkiläisyyden symbolina). Vastaavasti Sörkkä-asu on väistynyt."

Paunosen teoksessa annetaan aiheesta vielä runsaasti lisää puhekielestä poimittuja esimerkkejä. Mainitaanpa myös, että 1910-luvulla on käytetty jopa muotoa Sörkki!

Joutunet ihmetyksesi keskellä siis hyväksymään sen, että puhekieli (kuten kyllä muutkin kielimuodot!) elää omaa elämäänsä, ja kaikkia ihmettelemiäsi muotoja kuulee, ei sille mitään voi. Jos haluat itse välttää kummallisuuksia, varminta lienee käyttää kirjakielen muotoja "Töölöön" ja "Sörnäisiin".

Kommentit (0)

Vastauksesi