helmipuurosta vanhainkodin päivällisruokalajina

helmipuurosta vanhainkodin päivällisruokalajina

Miksi kuvitellaan, että koko Suomen kunnan vanhainkodeissa jokainen tai suurin osa asukkaita haluaisi syödä (päivälliseksi) helmipuuroa, joka siis on tehty perunasta (perunasuurimoista) ja joku maakunnallinen puuro? Missä maakunnissa sitä joskus kauan sitten on ollut tapana syödä?

2 vastausta
09.10.201922:51
27497
18

Netin mukaan perunasuurimoita ruvettiin valmistamaan 1942 Kokemäellä - olihan peruna edullista, täyttävää ja hyödyllistä ravintoa sotavuosina, jolloin oli usein puutetta kaikesta. Siihen aikaan yrityksen nimi lienee ollut Satakunnan peruna. Yhtiön nykyinen nimi on Finnamyl, 

Helmi-suurimot ovat saaneet nimensä Kokemäen perunajauhotehtaan perustajan Hannes Seppälän Helmi-rouvan mukaan.

Niinpä olettaisin, että helmipuurokin olisi kotoisin Satakunnan ja Pohjanmaan alueilta. Se on ollut suosittua sodan jälkeen ja ilmeisesti vielä 1970-luvullakin. Aineksia on kaupan nykyäänkin useissa ruokakaupoissa ja marketeissa.

Olen kotoisin Helsingistä, vanhempieni juuret ovat Pohjois-Karjalassa ja Keski-Suomessa, enkä ollut ikinä helmipuurosta kuullut ennen kuin vasta lähellä eläkeikää. Nettijuttujen perusteella tuntuu, että perunasuurimoista on tehty ruokaa koulujakin varten - ei niillä seuduin, joilla olen itse käynyt kouluni.

Helmipuurolla on suuri joukko lempinimiä, mm, kalansilmäpuuro ja perunapuuro. Jälkimmäinen nimitys kyllä johtaa arvaamattoman lukijan harhateille, sillä varsinainen usealla seudulla tuttu perunapuuro on tehty lohkoina keitetyistä perunoista/kokonaisista perunoista, joista tehtyyn muussimaiseen sörsseliin on lisätty jauhoja, yleensä ruista tai ohraa.

Kokeiltuani taannoin helmipuuroa en lisännyt sitä herkkuruokiini. Yksi hyvä puoli siinä kuitenkin on - se on gluteenitonta, mikä saattaa olla alhaisen hinnan lisäksi syy tarjota sitä vanhainkodeissa. Sitä ei ollut todennäköisesti siinä vanhainkodissa, jossa oma mummoni oli Lahdessa.

Makunsa kullakin.

Kommentit (0)
11.10.201918:10
27497
9

Olisi mukavaa, jos kysyjät perustelisivat kertomansa jollakin tavoin. Vaikka kysy fi -väki sanookin, että tämä ei ole mielipidepalsta, vaan kyselyfoorumi.

Kävin läpi wikipediassa mainitun maakuntaruokien luettelon - yhdessäkään ei ollut helmipuuroa, Keski-Pohjanmaan kohdalla tosin mainittiin Kievarin perunapuuro, eli kuupano, joka on myös Kokkolan pitäjänruoka, mutta siihen kuuluu sianlihaa, hernettä ja sipulia.

Selasin pitäjänruokia ja vähän muutakin.

Marttojen perunapuurossa on ohraa tai ruista. Alavieskassa perunapuuro on perunasosetta. Löytyi joukoittain erilaisia ja eri nimillä varustettuja perunatuuvinkeja, -soseita ja -laatikkoja, imellettyjä tai sitten ei. En jaksanut käydä läpi kaikkea mikä viittasi perunaan elintarvikkeena, mutta mistään en tähän mennessä löytänyt tietoa siitä, että helmipuuro olisi jonkin maakunnan perinneruoka.

Rohkenen myös epäillä, että sitä syötäisiin maassamme kaikissa kunnallisissa vanhainkodeissa päivälliseksi. Nettifoorumeilla löytyy eri ikäisiä ihmisiä, jotka kertovat syöneensä sitä joskus 60-luvulla tai 70-luvulla ja sen jälkeenkin, joidenkin lapsille sitä on tarjottu päiväkodeissa.

Ajatellessani asiaa tulee mieleeni tapahtumakulku, joka perustuisi siihen, että kysyjän omainen on jossakin vanhainkodissa ruokittu päivällisellä kyseisellä ruoalla, ja kysyjän asiaa kummastellessa hänelle on ilmoitettu, että kyllä tää on ihan hyvää ruokaa, tää on vallan maakuntaruokaa ja tätä samaa ne syö kaikissa kunnallisissa paikoissa --- näitä vähätteleviä vastauksia, joita julkishallinnossa helposti heitetään ihmisille, jotka tekevät kiusallisia kysymyksiä. Ehkä se meni näin, ehkä ei.

Olen sitä mieltä, että perunasuurimosörsseli ei ole riittävä vanhusten tai itse asiassa kenenkään ainoaksi ruoaksi aterialla, olkoonpa aterian nimi sitten päivällinen, lounas tai mikä vain.

Valitettavasti mielipiteeni ei myöskään ole riittävä asiaa muuttamaan, eikä se auta kysyjää nousemaan barrikaadeille vanhusten kunnollisen ruoan puolesta. Onko kysyjä ottanut asian esiin tuossa kunnassa laajemmin? Lähteekö kunnan keskuskeittiöstä todella helmipuurotankki kiertämään ja lurauttelemaan eväät joka vanhuksen eteen? Vanhusten eri syistä johtuva aliravitsemus on yleisempää kuin luullaankaan.

 

Kommentit (1)
Engelsmannit sanovat "whether before why". Väite on aika huonosti kätketty, jos sen haut... Engelsmannit sanovat "whether before why". Väite on aika huonosti kätketty, jos sen hautaa miksi-kysymykseen.
24.10.2019 11:40 Reijo Jaakkola 9444

Vastauksesi