Helmet sivuilta löydän asiasanalla useamman DVD-elokuvan. Klikkaan "kaikki...

Helmet sivuilta löydän asiasanalla useamman DVD-elokuvan. Klikkaan "kaikki...

Helmet sivuilta löydän asiasanalla useamman DVD-elokuvan. Klikkaan "kaikki tiedot". Tiedot eivät sisällä kuitenkaan edes lyhyttä tietoa sisällöstä, kuten DVD:n kansikotelossa.
Onko kyseessä kustannukset, tehdä ja kehittää aineiston hakua?
Jos kyse on kustannuksista, niin miksi yleensä kirjastot vastuuttomasti hankkivat roskaelokuvia hyllyt täyteen. Olen sitä mieltä että jokainen hankkisi itse omat viihteensä muualta. Tästä tulisi kustannussäästöjä. Kirjasto pysyköön kirjastona!

Vastaus

Elokuvista löytyy kuitenkin jotain tietoa "kaikki tiedot" -kohdasta, kuten esim. elokuvapalkintotietoja. Kansien juoniselosteita elokuvista ei HelMet-aineistotietokannassa ole. Elokuvista tehdään kirjastossa, kuten perinteisesti kirjoista, sisällönkuvailua asiasanoin, joiden pitäisi helpottaa aineistohakua. Asiasanoja on Yleisessä suomalaisessa asiasanastossa (YSA) ( http://onki.fi/fi/browser/overview/ysa ) ja Kaunokissa ( http://kaunokki.kirjastot.fi/ ). Asiasanoja on mm. DVD-levyn ekstroista, elokuvan teemoista ja genrestä, kuten esim. "jännityselokuvat".

Uusimmista kirjoista on kansikuvia, mutta niitä ja esittelytekstejä ei tallenneta HelMetiin vaan ne tulevat tällä hetkellä Kirjavälityksen kuvapankista ja käytössä on siis Kirjavälityksen valikoima. Saatavilla on tällä hetkellä tietoja uusista/uudehkoista suomenkielisistä kirjoista. Lisäksi löytyy englanninkielisiä kirjoja, jonkin verran ruotsinkielisiä kirjoja, äänikirjoja, nuotteja ja satunnaisemmin muunkielisiä kirjoja. Musiikkiäänitteisiin ja elokuviin ei valitettavasti, ainakaan toistaiseksi, saada vastaavia tietoja.

Lisäksi HelMetissä on käyttäjien (asiakkaiden tai henkilökunnan) kirjoittamia arvioita yhteensä yli 1000 kpl. Ne ovat luettavissa sekä perinteisessä että uudessa HelMetissä teoksen tiedoissa. Arvioituja teoksia voi hakea kuitenkin vain uudessa HelMetissä kirjoittamalla hakulaatikkoon arvioitu tai kuukausittain esim. arvioitu 09/2011. Sen jälkeen voi vasemman reunan rajoittimista rajata edelleen esim. DVD-levyihin.

Kirjastoon hankitaan myös viihteellisimpiä elokuvia, mutta ei yhtä suureksi osaksi kuin videovuokraamoissa, ja matalan budjetin genre-elokuvia hyvin vähän.

Kommentit (0)

Vastauksesi