Helatorstain tietopaketti

Helatorstain tietopaketti

1. Saisinko luettelon kaikista vietettyistä ja tulevista Helatorstaipäivistä.

2. Minä vuonna ensinmäistä Helatorstaita alettiin viettämään ja onko tulevien Helatorstain paikat jo tiedossa 1000:ksi vuodeksi eteenpäin ja mitkä päivät ne ovat?

3. Miten uskonsa todeksi elävien tulisi viettää Helatorstaita?

4. Mitä Raamattu sanoo Helatorstain viettämisestä?

Wikipedia Helatorstai: http://fi.wikipedia.org/wiki/Helatorstai

(Kuvatiedoston kuva Wikipedista)

Kuvat: 
Vastaus

Helatorstaita vietetään perinteisesti 40. päivänä pääsiäisestä. Aika on otettu Raamatusta (Apostolien teot 1:3). Mitään luetteloa kaikista helatorstaiden päivämääristä ei liene olemassa, pääsiäissunnuntaiden päivämääristä erilaisia luetteloita voi löytää, joten niiden avulla voi laskea helatorstainkin ajankohdan. Periaatteessa pääsiäisen ajankohta voidaan tietysti laskea vaikka tuhanneksi vuodeksi eteenpäin. 

Esim. sivulta http://www.assa.org.au/edm löytyy pääsiäisen ajankohta vuosilta 1700-2199 ja ohjeita sen laskemiseksi.

Tosiasiassa asia ei kuitenkaan ole näin yksiselitteinen. Kristikunnassa nimittäin seurataan edelleenkin meikäläisen gregoriaanisen kalenterin ohella vanhempaa juliaanista kalenteria (ortodoksiset kirkot yleensä, ei kuitenkaan Suomen ortodoksinen kirkko), jonka mukaan pääsiäinen sijoittuu useimpina vuosina myöhempään ajankohtaan. Tänä kuluvana vuotena 2013 esim. se on juliaanisen kalenterin mukaan viisi viikkoa myöhemmin, ensi vuonna taas samaan aikaan.

Siirtyminen vanhemmasta juliaanisesta kalenterista greogoriaaniseen tapahtui myös eri maissa eri aikaan. Katolisissa maissa se tapahtui vuonna 1582 tai pian sen jälkeen, meillä vasta 1753. Tällöinkin meillä laskettiin pääsiäisen ajankohta siten että se ei aina käynyt yksiin muiden maiden kanssa.

Suomessa noudatettiin lisäksi  vuosina 1973 – 1991 työmarkkinapoliittisista syistä muunnettua kalenteria, jonka mukaan helatorstai  oli siirretty edeltäväksi lauantaiksi (nimellä ”Kristuksen taivaaseenastumispäivä”) eli 35. päiväksi pääsiäisestä lukien.

Ekumeenisen liikkeen piirissä on myös pohdittu sitä mahdollisuutta, että pääsiäinen sovitettaisiin johonkin tiettyyn huhtikuun alkupuolen sunnuntaihin, jolloin päästäisiin nykyisestä epäsäännöllisyydestä. Asiassa tuskin tapahtuu mainittavia muutoksia lähivuosina.

Tästä aiheesta enemmän
http://almanakka.helsinki.fi/aikakirja/Aikakirja2007kokonaan.pdf

Ekumeenisen liikkeen piirissä on myös pohdittu sitä mahdollisuutta, että pääsiäinen sovitettaisiin johonkin tiettyyn huhtikuun alkupuolen sunnuntaihin, jolloin päästäisiin nykyisestä epäsäännöllisyydestä. Asiassa tuskin tapahtuu mainittavia muutoksia lähivuosina.

Ensimmäisten vuosikymmenien kristityt viettivät lähinnä juutalaisia juhlia, joille he antoivat vähitellen uuden merkityksen.  Tällaisia juhlia olivat ensi sijassa pääsiäinen ja helluntai. Ajatus, että erinäisin merkkipäivin ryhdyttiin viettämään Jeesuksen elämän vaiheita, syntyi myöhemmin. Helatorstain vieton vanhimpia todisteita on eräs kirkkoisä Johannes Khrysostomoksen  Antiokiassa vuonna 386 pitämä juhlasaarna. Seuraavina vuosisatoina tämän merkkipäivän vietto vakiintui koko kristikunnassa.

Helatorstain kristilliseen viettoon voi löytää ohjeita vaikka Luther kolmannen käskyn selityksistä  Isossa ja Vähässä katekismuksessa. Ne voi lukea osoitteessa
http://www.evl.fi/tunnustuskirjat/  

Kommentit (0)

Vastauksesi