Hei,Voiko kalan syönnin korvata täysin kalaöljytiivisteellä ja muuten...

Hei,Voiko kalan syönnin korvata täysin kalaöljytiivisteellä ja muuten...

Hei,
Voiko kalan syönnin korvata täysin kalaöljytiivisteellä ja muuten terveellisellä ruokavaliolla?
Entä valmistaako terve elimistö itse EPA- ja DHA-rasvahappoja, jos käytettävissä on ALA-rasvahappoa esim. rypsistä? Elikkä voiko kalan syönnin korvata myös käyttämällä runsaasti rypsiöljyä, jossa on runsaasti ALA-rasvahappoa?

Vastaus

Ns. välttämättömiä rasvahappoja ovat omega-3-sarjaan kuuluva alfalinoleenihappo ja omega-6-sarjaan kuuluva linolihappo. Niitä on saatava ravinnosta eli esimerkiksi rypsiöljystä tai kasviöljypohjaisista margariineista. Alfalinoleenihaposta muodostuu elimistössä EPA:a ja DHA:ta, vaikkakin suuri osa hapettuu. 7-8 % muuntuu aktiiviseksi omega-3:ksi.

Kansanterveyslaitoksen ravitsemussuositusten mukaan yksittäinen elintarvike ei yleensä sinällään selvästi heikennä tai paranna ruokavalion ravitsemuksellista laatua. Kalan rasvahapot ovat terveellisiä, mutta eivät kuitenkaan elimistölle välttämättömiä. Suositusten mukaan kannattaa kuitenkin syödä 2-3 kala-ateriaa viikossa ja käyttää sen ohella leivän päällä rypsiöljymargariinia ja salaatinkastikkeissa rypsiöljyä saadakseen omega-3-rasvahappoja. Kalaöljyvalmisteella voi korvata kalan syönnin omega-3-rasvahappojen (EPA ja DHA) osalta.

http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/elintavat/ravitsemus/s...
http://www.kotilaakari.fi/kotiklinikka/?y=2006&p=2&id=1423912
http://www.prokala.fi/default.asp?docId=12561
http://fi.wikipedia.org/wiki/Omega_3
http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/1585
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=824&lang=fi

Kommentit (0)

Vastauksesi