Hei,teen projektia Suomen makeisteollisuudesta.

Hei,teen projektia Suomen makeisteollisuudesta.

Hei,
teen projektia Suomen makeisteollisuudesta. Olen etsinyt tietoa aiheesta netistä, mutta en ole onnistunut löytämään ns. numeraalisia faktatietoja kuten kuinka paljon makeisteollisuus tuottaa makeisia vuodessa, kuinka monta työntekijää ala työllistää, makeisteollisuuden osuus Suomen BKT:stä yms. Mistä tälläisiä tietoja voisi löytää? Olisiko olemassa jotain kirjoja tai nettisivuja, joilta löytäisin tälläisiä tietoja?

Vastaus

Tilastotiedonhaun asiantuntija Suomessa on Tilastokirjasto. Lähetin kysymyksesi heille ja sain tiedon, että tietoja makeisten kulutuksesta voit hakea Tilastokeskuksen julkaisemista tilastoista.

Teollisuustuotanto 2007 tilastosta löytyy taulukko Elintarvikkeiden, juomien ja tupakan tuotanto tuotenimikkeittäin.
Ks. http://pxweb2.stat.fi/Dialog/Varvalagg.asp?ma=ht%5F1516%5Fv2007&ti=Elint...(1)=%2D+1584+Kaakaon%2C+suklaan+ja+makeisten+valmistus+PRC+2007&prevagg=NN&mapname=&multilang=fi
Sieltä sinun täytyy kaivaa tietoa valitsemalla kohta Kaakaon, suklaan ja makeisten valmistus.

Teollisuuden alue- ja toimialatilastosta saa tietoja toimialoittain
http://pxweb2.stat.fi/database/StatFin/teo/atoi/atoi_fi.asp
Vastaaavasti aihealueelta kansantalous saa tietoja toimialojen kansantuoteosuuksista http://pxweb2.stat.fi/database/StatFin/kan/vtp/vtp_fi.asp

Tilastokirjaston mukaan toimialat ovat kuitenkin niin karkealla luokituksella, että sieltä ei saa erikseen makeisteollisuutta.

Kotitalouksien kulutuksesta saa tietoja aihealueelta tulot ja kulutus http://pxweb2.stat.fi/database/StatFin/tul/ktutk/ktutk_fi.asp

Tilastojen ohella Suomen makeisteollisuudesta löytyy myös julkaisuja. Riippuu tutkielmasi luonteesta, millaisia tietoja haet (esim. haetko historiallisia tietoja vai tietoa makeisteollisuudesta nykypäivänä). Kannattaa hakea tutkimuksia esimerkiksi Fennica- ja Helka-tietokannoista. Hakusanana esim. makeisteollisuus.

Tässä muutama kirja, joista voi olla hyötyä:
Kotimaiset ja ulkomaiset tuotemerkit Suomen makeismarkkinoilla vuosina 1967-1990 / Päivi Eriksson, Mika Pantzar (Helsinki : Kuluttajatutkimuskeskus, 1992)

Satu Jaatinen: Karkkipäivä : sokerin synnystä makeaan elämään (Multikustannus, 2005)

Toivottavasti pääset näillä eväillä eteenpäin!

Kommentit (0)

Vastauksesi