Heips!Tarvitsisin tietoa Pyhästä Birgitasta ja birgittalaisjärjestöstä.

Heips!Tarvitsisin tietoa Pyhästä Birgitasta ja birgittalaisjärjestöstä.

Heips!
Tarvitsisin tietoa Pyhästä Birgitasta ja birgittalaisjärjestöstä.

Vastaus

Hei!
CD-facta 2001 kertoo Birgitasta mm. seuraavaa:
”Birgitta, Birgitta Birgerintytär (1303 – 73), ruots. luostarisisar, luostarijärjestön perustaja. Birgitta Birgerintytär, Pyhä Birgitta, on legendainsa välityksellä kansainvälisesti tunnetuin keskiajan pohjoismaalaisista. Tämän uskonnollisen ja poliittisen merkkihenkilön kirjallinen tuotanto on Pohjoismaiden keskiaikaisen kirjallisuuden merkittävin yhtenäinen saavutus.
Birgitta syntyi 1302 tai 1303 huomattavaan vallassukuun. Jäätyään 1344 leskeksi lähes kolmekymmentä vuotta kestäneen avioliiton jälkeen hän asettui Alvastran luostariin ja omistautui ilmestystensä muistiin kirjoittamiseen sekä oman luostarijärjestön perustamiseen; mm. tässä tarkoituksessa hän 1349 siirtyi Roomaan, missä kuoli 1373, pian Jerusalemiin tekemänsä toivioretken jälkeen. Birgitan ruumis haudattiin Vadstenaan 1374. Perusteellisten tutkimusten jälkeen hänen oppinsa todettiin kirkon tunnustuksen mukaiseksi, ja hänet julistettiin pyhäksi 1391; muistopäivä on 7.10. Reliikeistä päätellen Birgitta oli pienikokoinen.
poliittinen vaikuttaja.”

Birgittalaisjärjestöstä kerrotaan seuraavaa:

”Birgittalaisjärjestö, Pyhän Vapahtajan järjestö, perustajansa Birgitan mukaan nimensä saanut luostarijärjestö. Vuonna 1370 ruots. Birgitta sai luvan perustaa Vadstenaan augustinolaisjärjestön mukaisen nunna- ja munkkiluostarin. Jokaiseen birgittalaisluostariin kuului osasto nunnille ja toinen munkeille. Birgittalaisjärjestön ollessa mahtavimmillaan keski- ja uuden ajan taitteessa oli luostareita 79. Useimmat näistä lakkautettiin uskonpuhdistuksen kaudella, mm. Suomessa toiminut Naantalin luostari. Nyk. birgittalaisluostarit ovat naisluostareita. Turussa toimii järjestön nuorempaa haaraa oleva luostari.”

Katso myös seuraavia nettisivuja:
http://birgitta.vadstena.se/
http://www.umilta.net/birgitta.html
http://www.katt.fi/birgsuom.htm

Kannattaa tutustua myös seuraaviin kirjoihin:
Päivi Setälä, Keskiajan nainen
Ellen Fries, Kuuluisia naisia
Tarkista saatavuus Plussasta, os: http://www.libplussa.fi/

Terveisin iGS-toimitus

Kommentit (0)

Vastauksesi