Heips!Selailin nettiä useampia tunteja, mutten löytänyt tarkkaa tietoa siitä...

Heips!Selailin nettiä useampia tunteja, mutten löytänyt tarkkaa tietoa siitä...

Heips!

Selailin nettiä useampia tunteja, mutten löytänyt tarkkaa tietoa siitä, miten ja erityisesti mistä MATERIAALISTA peruukkeja valmistettiin joskus 1600-1700-luvulla? Löysin maininnan, että oikeista ihmisen hiuksista, hevosen häntäjouhista ja KASVEISTA. Mistä ihmeen kasveista voi valmistaa peruukkeja ja miten se tapahtuu?

Kiitollisena vastaustanne odottaen!

Vastaus

Peruukkeja on todellakin valmistettu myös kasvinosista. 1600-luvulla Ranskassa valmistettiin peruukkeja erilaisista materiaaleista: oikeista hiuksista, eläinten karvoista ja villasta (vuohen villasta ja hevosen jouhesta). Kasveista käytettiin meriruohoa sekä maissin ja hirssin kuitua.

1620 Ranskassa tuli muotiin kuumalla höyryllä käherretty peruukki. Tuolloin peruukintekotaito kehittyi paljon kun keksittiin, että hiukset tai kuidut voitiin kiinnittää (ommella) pieniin myssyihin, jotka oli päällystetty ohuella silkkiverkolla.

1600-luvun jälkipuoli oli peruukkien valmistustaidon ja kampaustaidon kukoistuskautta. Hovinaisilla piti olla muutama erivärinen peruukki: kastanjanruskea, musta, harmaa, vaalean ruskehtava, vaalea ja valkoinen. Tummat peruukit puuteroitiin voimakkaasti. Muotiperuukkien tarve oli niin suuri, että Ludvig XIV otti palveluskuntaansa 500 peruukintekijää.
Myös porvarit ja käsityöläiset käyttivät peruukkeja. Lisäksi peruukit olivat merkittävä vientituote Ranskassa.
Suosittelen tutustumista seuraaviin lähteinä käyttämiini teoksiin:

Syromjatnikova, Irina: Kampausten historia. 1991.
Skolnikov, S.P: Historialliset päähineet, kampaukset ja korut. 1989.

Kommentit (0)

Vastauksesi