Heips!

Heips!

Heips! Luin kirjasta, että hamsteri elää pitempään jos ei herätä sitä vaan antaa sen itestään herätä ->näin eläisi pitempään, onko 'väite' tosi?
Jos on niin päteekö tämä sama muihiin eläimiin ja miten ja miksi?
Entäs ihmisiin kun pakosti sitä joutuu heräämään joko herätyskelloon tai mistä syystä nyt herääkin..
Vai johtuuko tämä hamstereiden lyhytikäisyydestä jos 'väite' on tosi?
Kysyin varmasti tätä jo aikaisemmin, mutta minulla on huono muisti enkä muista vastaustanne ja olen poistanut sen jo: Kun hamsterini puree rautaa, niin voiko se rauta mennä rikki? Ja miksi ylipäätään hamsterit purevat mm.rautaa?
Kiitos jälleen vastauksistanne!

Vastaus

Hamsteri on saaliseläin ja tottunut olemaan koko ajan varuillaan petojen takia. Siksi jatkuva häiritseminen voi saada hamsterin tuntemaan olonsa turvattomaksi ja aiheuttaa stressiä joka taas heikentää hamsterin vastustuskykyä sairauksille ja näin ollen hamsterin elinikä voi todellakin lyhentyä. Hamsteria voi kuitenkin totuttaa aikaistamaan heräämisrytmiään esimerkiksi antamalla ruoan alkuillasta aina johonkin tiettyyn aikaan (niin että hamsteri oppii jo odottamaan tuota tiettyä ajankohtaa) ja houkuttelemalla hamsteria esiin pesämökistään kutsumalla sitä nimeltä tms.
Omat hamsterini ainakin elivät ihan täyspitkän hamsterinelämän kun toimin näin!

Hamsterin pesä on kuitenkin rauhoitettava sen yksityisalueeksi, eli hamsterin nukkuessa siellä sen pitäisi antaa rauhassa nukkua, eikä sitä saa nostaa pesästään väkisin pois kesken unien. Jos hamsteri ei ruokinta-aikaan ja sitä muutoin houkuteltaessa halua tulla esiin, sen on parempi vain antaa olla. Myös muihin lemmikkeinä pidettäviin pikkujyrsijöihin, (jotka ovat luonnossa hamsterin tavoin saaliseläimiä ja siksi jatkuvasti varuillaan) pätee sama kuin hamsteriin, eli jos niitä jatkuvasti häiritsee niiden nukkuessa pesäkopissaan, ne voivat tuntea olonsa turvattomiksi ja stressaantua.

Isommat ja älykkäämmät eläimet ovatkin sitten vähän monimutkaisempi juttu kuin pikkujyrsijät. Esimerkiksi ihmisen kohdalla tärkeää on nimenomaan riittävä unen määrä, eikä se, että herääkö ihminen herätyskelloon vai omia aikojaan. Unen puute aiheuttaa ihmiselle stressiä ja altistaa sairauksille. Keskiverto aikuinen ihminen tarvitsee vuorokaudessa 7-8 tuntia unta. Unen tarve on kuitenkin hyvin yksilöllistä, toisille riittää kuusikin tuntia ja toiset tarvitsevat jopa yhdeksän. Lapset ja nuoret taas tarvitsevat paljon enemmän unta kuin aikuiset, esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton mukaan koululaiset ja murrosikäiset tarvitsisivat unta jopa noin 10 tuntia vuorokaudessa. Univaje vaikuttaa esimerkiksi kasvuun (sillä unen aikana erittyy kasvuhormonia), sekä oppimiseen. Tämän vuoksi olisikin tärkeää mennä aina ajoissa nukkumaan!

Hamsterin hampaat tuskin saavat häkin rautapinnoja poikki, mutta kaltereiden pureminen ei ole hyväksi hamsterille, koska sen kuonon iho saattaa hiertyä rikki. Hamsteri saattaa pureksia kaltereita siksi että sen häkissä on liian vähän virikkeitä ja se on pitkästynyt, tai siksi että sillä ei ole mitään muuta kovaa jyrsittävää, jossa se voisi kuluttaa jatkuvasti kasvavia hampaitaan. Niinpä onkin tärkeää, että häkissä on hamsterille kaikenlaista muuta puuhattavaa ja jotakin jyrsittävää, esimerkiksi puun oksia tai kova, kuivattu leipäpala. Voi myös olla että hamsteri ei tästä huolimatta lopeta kaltereiden jyrsimistä ja silloin täytyykin miettiä hamsterin asumuksen vaihtamista häkistä terraarioon.

Lähteet:

Hollman, Peter: Hamsterini ja minä (Wsoy, 2001)
Logsdail, Chris: Hamsterlopaedia: a complete guide to hamster care (Dorking, Surrey : Ringpress Books, cop. 2002)
Partinen, Markku: Terve uni (Wsoy, 2007)
http://vanhemmat.mll.fi/hoivaan_ja_kasvatan/uni/uni_koulu.php?dir=/hoiva...
http://vanhemmat.mll.fi/hoivaan_ja_kasvatan/uni/uni_nuori.php

Kommentit (0)

Vastauksesi