Heips !

Heips !

Heips ! Silloin kun itse olin armeijassa, oli kenraalilla 3 leijonaa, kenraaliluutnantilla 2 leijonaa ja kenraalimajurilla 1 leijona kauluslaatassa. Mikä on uusi kenraalikunnan "leijonaluokitus" ja miten se heijastuu arvoon ? Olin näkevinäni tv:ssä 2- leijonalaattaisen herrasmiehen jonka arvo oli kenraalimajuri - onko yhden leijonan kenraaleja enää ollenkaan ? Milloin tämä uudistus on tehty ?

Vastaus

Hei,

Kenraalien kauluslaattojen leijonien määrän muutoksen taustalla on uuden prikaatikenraalin arvon käyttöön ottaminen. Prikaatikenraalilla on yksi, kenraalimajurilla kaksi, kenraaliluutnantilla kolme ja kenraalilla neljä leijonaa arvomerkissään.
Marko Palokankaan teoksen Itsenäisen Suomen sotilasarvot ja arvomerkit, Apali, 2000, mukaan muutokseen vaikuttivat seuraavat seikat:
” Suomalaisten upseerien osallistuttua yhä laajemmin YK-tehtäviin tuli erilaisissa käytännön yhteyksissä ilmi ja joskus ongelmaksikin, että useimpien muiden maiden armeijoissa oli everstin ja kenraalimajurin välillä sotilasarvo, joka Suomesta puuttui. Nimitys vaihteli maasta riippuen, mutta oli yleensä prikaatinkenraali tai ensimmäisen luokan eversti. ”

Asiaa pohdittiin jo 70- ja 80-luvuilla, mutta Puolustusministeriö ei katsonut uuden arvon perustamista tarpeelliseksi. Toukokuussa 1990 pääesikunnan komento-osasto laati esityksen joidenkin sotilasarvo- ja arvomerkkien muuttamisesta. Eräänä näistä oli esitys prikaatinkenraalin arvomerkeiksi. Vuonna 1994 prikaatinkenraalin arvoaste otettiin palvelusarvoksi ulkomaisiin tehtäviin. Asetuksessa 500/15.6.1994 arvo määrättiin sijoittuvaksi everstin ja kenraalimajurin sotilasarvojen väliin. Sen käyttö rajoitettiin ainoastaan YK:n rauhanturvaamistehtävässä tai muussa ulkomaanpalveluksessa olevalle upseerille. Arvomerkistä tehtiin ”pikaratkaisu”, esiupseerin pitempään (everstin) kauluslaattaan kiinnitettiin hopeanvärinen kenraalileijona. Elokuussa1995 prikaatinkenraalin kauluksessa käytettävä arvomerkki muutettiin täsmälleen samanlaiseksi kuin kenraalimajurin kauluslaatta oli siihen asti ollut eli laattaan tuli yksi kullanvärinen leijona. Lokakuussa 1995 annettiin asetus 1223/27.10.1995, jossa Suomen puolustusvoimien uusiksi kotimaisiksi sotilasarvoiksi vahvistettiin prikaatikenraali ja lippueamiraali. Sotilasarvojen muutoksen myötä myös arvomerkit muuttuivat ja kaikki maavoimien ja ilmavoimien kenraalit saivat laattoihinsa yhden kullanvärisen leijonan lisää.

Arvomerkit:
http://www.mil.fi/varusmies/arvomerkki/

Terveisin
iGS-toimitus / Helsingin kaupunginkirjasto

Kommentit (0)

Vastauksesi