Heippa.Haluaisin kysyä,että miten on mahdollista, että kengistä löytyy kiviä...

Heippa.Haluaisin kysyä,että miten on mahdollista, että kengistä löytyy kiviä...

Heippa.

Haluaisin kysyä,että miten on mahdollista, että kengistä löytyy kiviä, vaikka kengät olisivat kuinka kireellä tahansa. Miten kivet pääsevät kenkiin, jos niissä ei ole reikiä tai vastaavaa?

Toinen kysymys koskisi lusikkaa. Miksi lusikan kääntöpuolelta näkee oman kuvansa oikein päin, mutta oikealta puolelta väärin päin.Mihin tämä perustuu? Miten lusikat ylipäätään valmistetaan?

Kiitos jo etukäteen:D

Vastaus

Kiville on useimpiin kenkiin vain yksi kulkutie: sieltä mistä jalkateräkin pujahtaa. Askeltaessa jalkaterä taipuu, ja kenkä sen mukana, minkä seurauksena aukko josta jalka menee kenkään saattaa suurentua. Usein juuri tämä tilanne antaa kiville tilaisuuden iskeä. Kivet ovat kuitenkin varsin taitavia ja löytävät tiensä kenkiin myös muissa yhteyksissä. Tai ehkäpä kengässä olevat hiekanjyvät imevät itseensä kosteutta sukasta, ja paisuvat kiviksi... Hmm.

No, lusikka-asia on yksinkertaisempi. Ehkä. Lusikkahan on periaatteessa peili, joka on taipunut ihan mutkalle sekä vaaka- että pystysuunnassa. Toisin sanoen sisäpuolelta se on kovera ja selkäpuolelta kupera.

Tarkastellaan ensin lusikan koveraa sisäpuolta. Ajatellaan vaikka lusikan lailla koveraa, suurta lautasantennia. Jos heitämme sen yläreunaan tennispallon, pallo ei pomppaa suoraan takaisin meille sillä antennin reuna on "vinossa". Vinossa oleva reuna ohjaa palloa alaspäin. Vastaavasti jos heittäisimme palloa vaakasuoraan antennin alareunaan, se ohjaisi pallon lentorataa ylöspäin.

Samalla lailla kovera peili ohjaa siihen osuvia valonsäteitä: Peilin yläreunaan osuvat säteet ohjautuvat alas, ja alareunaan osuvat säteet ylös. Tämän seurauksena takaisin heijastuva kuva on vääristynyt ja näyttää olevan ylösalaisin.

Lusikan kupera selkäpuoli sen sijaan ohjaa valonsäteitä "ulospäin", eikä käännä niitä, joten takaisinheijastuva kuva näkyy oikeinpäin.

Muista kokeilla myös tämä: Kun heilutat oikeaa kättäsi tavallisen kotipeilin edessä niin peilikuva heiluttaa peilikuvavastineesi vasenta kättä. Mitä tekee lusikan koverasta puolesta heijastuva vastakappaleesi?

Käsityönä lusikan valmistus menee niin, että litteä pala metallia on työkaluilla nakutettu koveraksi. Nykyään tätä varten on tietysti koneet. Ensiksi ruostumattomasta teräksestä leikataan sopiva pala, jossa on varsi ja sen päässä pyörylä. Pyörylä, josta tulee lusikan "pesä" - eli se osa joka työnnetään ruokaan - pistetään kahden muotin väliin - toinen kupera ja toinen kovera - jotka pusertavat lusikan muotoonsa. Lopuksi koko komeus hiotaan.

Aikoinaan ei muuten osattu tehdä tasapintaisia peilejä, vaan ne olivat kaikki hiukan koveria. Tämä ja muita mielenkiintoisia asioita selviää Sabine Melchior-Bonnetin kirjasta "Kuvastin - Peilin historiaa" (Atena, 2004).

Lähteitä:
http://van.physics.uiuc.edu/qa/listing.php?id=1985
http://www.physlink.com/Education/AskExperts/ae43.cfm
http://en.wikipedia.org/wiki/Concave_mirror
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20070627220454AA4tvAl
http://en.wikipedia.org/wiki/Spoon#How_spoons_are_made

Kommentit (0)

Vastauksesi