Heipä hei!Katsellessani vanhoja elokuvia tai dokumenttipätkiä huomaan, että...

Heipä hei!Katsellessani vanhoja elokuvia tai dokumenttipätkiä huomaan, että...

Heipä hei!

Katsellessani vanhoja elokuvia tai dokumenttipätkiä huomaan, että siellä Amerikoissa oli monenlaista ihmettä jo ennen toista maailmansotaa: Moderneja kahviloita, joista sai erilaisia aamiaisia lounaita yöpalaa, elokuvateattereita ympärivuorokauden esityksineen, monenlaisia automaatteja, josta sai napata päivälehden tms.. Koko yhteiskunta tuntui pyörivän vuorokauden ympäri ja tarjoavan palveluita, joita meillä Suomessa oikeastaan ei ole vieläkään.

Lisäksi ns. varattomat ihmiset tuntuivat kulkevan aina limupullo ja hampurilainen koprassa ja jääkaapissa oli monenlaista herkkua... kun meillä Suomessa ei ollut edes jääkaappia.

Olenko amerikkalaisen elokuvan ja propagandan uhri vai oliko Jenkeissä ihan oikeesti kaikkee mageeta jo ennen vanhaan. Ja jos oli, miksi? Ja miksi meillä vaikkapa Skandinaviassa ei ollut? Ollihan heilläkin Jenkeissäkikin sota-aika, mutta miksi siellä näytti olevan kaikkea ihan käsittämättömän uudenaikaista ja meillä täällä pohjolan perillä hyvä että saimme edes syödäksemme ja ryysyjä päällemme.

Vastaus

Hei,

jaan aivan saman mielikuvan kanssasi, kuten varmasti moni muukin.

Olisin mielelläni haastatellut asiasta Helsingin yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen laitoksen henkilökuntaa, mutta näin lähellä lomakautta en onnistunut enää saamaan ketään kiinni. Omista Pohjois-Amerikan tutkimuksen opinnoistani on jo aikaa, mutta jonkinlaisia mielikuvia amerikkalaisen yhteiskunnan muotoutumiseen vaikuttaneista tekijöistä on jäänyt mieleen.

Yhdysvalloissa menestyminen on ollut sallittua jo silloin, kun esimerkiksi Suomessa tuli vähätellä omia saavutuksia ja karttaa esillä oloa. Suomalaista kansanluonnetta ovat ohjanneet pitkään sellaiset viisaudet kuin ”jokaisella on paikkansa” ja ”oma kehu haisee”.

Yhdysvalloissa oma kehu ei ole haissut. Erityisesti taloudellinen menestyminen on siellä aina ollut sallittua ja tavoiteltua. Myös innovatiivisuutta ja uudistushenkisyyttä on arvostettu. Lisäksi koko yhteiskunta on kilpailuhenkinen: kansalaisia kannustetaan tavoittelemaan ”amerikkalaista unelmaa”, olemaan ensimmäisten joukossa kehityksen kärjessä. Voisi ehkä sanoa, että Yhdysvalloissa on aina ollut tietynlainen raivaajahenki päällä. Ihmekö tuo, että siellä on otettu jos jonkinlaisia edistysaskeleita vaikkapa tekniikan alalla ennen muita maita.

Tosin edistys on ollut Yhdysvalloissa epätasaista. Modernia elämää on eletty suurissa kaupungeissa, mutta valtaosa yhdysvaltalaisista on asunut ja asuu edelleen pikkukaupungeissa tai syrjäseuduilla, jossa Amerikan suurkaupunkien ihmeet ovat olleet aivan yhtä merkillisiä kuin ne ovat olleet vaikkapa suomalaiselle pientilalliselle 1950-luvulla.

Seuraahan palstaa, sillä lukijoillamme voi olla painavaa sanottavaa asiasta.

Kommentit (0)

Vastauksesi