Hei,Olisin kiinnostunut tietämään sukunimen Paldanius alkuperästä.

Hei,Olisin kiinnostunut tietämään sukunimen Paldanius alkuperästä.

Hei,

Olisin kiinnostunut tietämään sukunimen Paldanius alkuperästä. Kuka, missä ja milloin on ensimmäisenä ottanut kyseisen nimen käyttöönsä - ja / tai kuinka ko. sukunimi on Suomeen tullut?

Kiitos

Vastaus

Hei,

sukunimi Paldanius on muodoltaan ns. suomalainen sivistyneistönimi. Sivistyneistönimiä otettiin käyttöön klassismin kukoistuskaudella, joka alkoi Suomessa 1600-luvulla. Sivistyneistönimiä muodostettiin muokkaamalla suomen- tai ruotsinkielisiä suku- ja paikannimiä klassisten kielten (kreikka, latina) sekä myös heprean, ranskan ja italian muotojen mukaisiksi. Esimerkiksi Tarvonen > Tarvonius, Kettunen > Alopaeus (kr. alopeks = kettu), Nyland > Nylander, Åland > Alander.

Sivistyneistönimien päätteitä ovat mm. -us, -ius, -ander, -en, -in ja -ell.

Kun Suomi sai vuonna 1640 oman yliopiston ja useammilla oli mahdollisuus saada opillista sivistystä, alkoi klassisen mallin mukaisia nimiä ilmaantua runsaammin. Nimi otettiin joskus jo kouluun tullessa, muuta viimeistään yliopistossa. Nimen muodostamisessa saattoivat auttaa kotipitäjän papit tai opettajat, mutta joskus rehtori suorastaan määräsi oppilaille tietyt nimet.

Sitä, mistä Paldanius-nimen alku ”palda” tulee, on selvitetty iGS:issä jo aiemmin. Vastauksen lukijoiden lisävalaistusta antavine kommentteineen voit lukea täältä: http://igs.kirjastot.fi/fi-FI/iGS/kysymykset/kysymys.aspx?ID=782b4bfb-dc...

Lähteenä on käytetty teosta
Pirjo Mikkonen – Sirkka Paikkala:
Sukunimet
Otava 2000
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C%7CRb1408953%7CSmikkonen++paikk...

Kommentit (0)

Vastauksesi