Hei,olen kiinnostunut panteismista mutta maailmankuvaani avartavaa tietoa siitä...

Hei,olen kiinnostunut panteismista mutta maailmankuvaani avartavaa tietoa siitä...

Hei,

olen kiinnostunut panteismista mutta maailmankuvaani avartavaa tietoa siitä en ole löytänyt paljoa, ainoastaan yhden (kuitenkin melko kattavan) sivuston ja Spinozan Etiikan. Löytyisikö panteismia käsitteleviä kirjoja suomeksi, tai edes vähintäänkin englanniksi?

Vastaus

Helmet-kirjastoista löytyi ainakin yksi selkeästi panteismia käsittelevä kirja: Paul Harrisonin The elements of pantheism - Understanding the divinity in nature and the universe (Shaftesbury : Element, 1999).

Spinozan lisäksi monia muitakin filosofeja ja ajattelijoita on joskus luonnehdittu panteisteiksi: heitä olivat esimerkiksi Kiinan taolaiset, antiikin stoalaiset ja uusplatonistit sekä uudemmalta ajalta ainakin Friedrich Schelling. Taolaisuuden perusteos, Laotsen kirjoittamaksi perinteisesti sanottu Tao-te-king on suomennettu (Biokustannus, 2006). Stoalaisuudesta on suomeksi ilmestynyt teos Stoalaisuus : tiedon, tunteiden ja hyvän elämän filosofia (Gaudeamus, 2004), jossa tosin ei stoalaisten panteismiin keskitytä. Uusplatonismin perusteos, Plotinoksen Enneadit on käännetty englanniksi. Schellingiltä on käännetty suomeksi hänen esseensä Filosofisia tutkimuksia ihmisen vapauden olemuksesta ja muista aiheeseen liittyvistä kysymyksistä (Uuni, 2004).

Kommentit (0)

Vastauksesi