Hei,Olen joskus kysynyt, miten annetaan nimi USA:ssa sellaiselle...

Hei,Olen joskus kysynyt, miten annetaan nimi USA:ssa sellaiselle...

Hei,

Olen joskus kysynyt, miten annetaan nimi USA:ssa sellaiselle lapselle/vauvalle, joka ei tiedä mitään menneisyydestään ja jota ei koskaan adoptoida jonkin syyn takia. En löydä vastausta arkistosta. Olisi kiva tietää mitä vastasitte.

Vaikuttaako se, että lapsi on asunut kirkon orpokodissa tai lastenkodissa?

Toinen asiani liittyy edelliseen asiaan: Nimittäin haluaisin tietää minkälainen on amerikkalaisen lapsen elämänkaari eli merkittävät asiat (koulut, iät,) ennen täysi-ikäisyyttä (21)? Olisi kiva myös tietää mitä ylemmän asian lapselle/vauvalle tulee tapahtumaan ennen täysi-ikäisyyttä? Maksaako valtio koulut ym.?
Tiivistelmä riittää... :)

Onko olemssa jotain kirjoja, joista voisi lukea lisää asiaan liittyviä juttuja?

Vastaus

Hei,

tässä vastaus aiemmin jättämääsi kysymykseen:
Orvoille, jotka eivät tule adoptoiduksi tai sijoitetuksi kasvatus-, sijais-, perhe-, sijoitus-, ryhmä-, lasten- tai muihin vastaaviin koteihin, antaa Yhdysvalloissa nimen osavaltion hallinnon alainen virasto. Yhdysvalloissa osavaltioilla on oikeus säätää itse lakinsa, kunhan ne eivät riko valtion perustuslakia, ja eri osavaltioiden lakien ja toimintojen välillä saattaa olla suuriakin eroja, joten kyseisen viraston nimi vaihdellee eri osavaltioissa.

Mitä tulee elämänkaarta koskevaan kysymykseesi, niin alakoulu (primary school) aloitetaan Yhdysvalloissa viisivuotiaana. Ensimmäinen vuosi on päiväkotimaista toimintaa ja sitä kutsutaankin nimellä ”kindergarten”. Alakoulua käydään kuusi vuotta (kindergarten mukaan lukien), sen jälkeen siirrytään seitsenvuotiseen yläkouluun (secondary school), jonka viimeisiä luokkia kutsutaan nimellä ”high school”. ”Undergraduate school" täytyy käydä, jos mielii yliopistoon tai collegeen opiskelemaan.

High school päättyy tanssiaisiin, joita kutsutaan nimellä prom (lyhennys sanasta promenade). Prom-iltaa odotetaan kuin kuuta nousevaa ja siihen valmistaudutaan pitkään. Pojat pukeutuvat pukuun ja tytöt iltapukuun.

Amerikkalaislapsen elämään voi uskontokunnasta riippuen kuulua monenlaisia suuria juhlia. Esimerkiksi juutalaiseen traditioon kuuluu 13-vuotiaille pojille ja 12-vuotiaille tytöille järjestettävä bar/bat mitzvah, jossa juhlistetaan nuoren aikuistumisen alkua.

Kysymykseesi siitä, kuka maksaa orpojen koulutuksen Yhdysvalloissa, en löytänyt yksiselitteistä vastausta. Ilmeisesti siihen osallistuvat niin osavaltiot kuin yksityiset toimijat, kuten säätiöt ja hyväntekeväisyysjärjestöt. Joidenkin orpokotien yhteydessä ilmeisesti on myös oppilaitoksia.

Tässä joitain HelMet-kirjastosta löytyviä kirjoja, jotka esittelevät Yhdysvaltain kulttuuria ja koulutusjärjestelmää:

Sketchbook USA (suomenkielinen!)
Yhdysvaltain suurlähetystö, viestintä ja kulttuuriosasto 2010?
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb1975802__SSketchbook+USA__O...

Opettajana vieraalla maalla : opetuskulttuurien kohtaamisia
Jyväskylän yliopisto, soveltavan kielentutkimuksen keskus 2006
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb1810864__SOpettajana+vieraa...

Seppo Tamminen:
Kulttuurisukellus : kohteena Yhdysvallat
Fintra 2000
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb1540913__SKulttuurisukellus...

Kysymyksiisi vastaamiseen kaipaisin Yhdysvalloissa esimerkiksi vaihto-oppilaana olleiden tai muuten maata tuntevien asiantuntemusta. Seuraahan palstaa, sitä kautta voit saada lukijoilta lisätietoja.

Lähteet:

http://www.usastudyguide.com/overview.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Prom

http://en.wikipedia.org/wiki/Bar_and_Bat_Mitzvah

Kommentit (0)

Vastauksesi