Hei,olen ihmetellyt sitä, kuinka paljon kirjoja kirjoja katoaa Helsingin...

Hei,olen ihmetellyt sitä, kuinka paljon kirjoja kirjoja katoaa Helsingin...

Hei,

olen ihmetellyt sitä, kuinka paljon kirjoja kirjoja katoaa Helsingin kirjastoista. Ainakin minun historiallisia nuortenkirjojani, joita ei ole alkuunkaan ostettu kirjastoon paljon. Onko tällainen yleistä?

Suuri osa ensimmäistä kirjaani Aurora. Vaahteralaakson tyttö (Kirjapaja 1991, 2. painos 1992) on ilmoitettu kadonneeksi. Siitä on jäljellä enää kuusi kappaletta. Kirjoitin Aurora-sarjan nimellä Pirkko Pekkarinen. Nämä ovat loppuunmyytyjä kirjoja, joten se on hyvin ikävää.

Yhtenä vuonna katosi viisi kirjaa 25:stä, mikä oli outoa myös erään kirjaston virkailijan mielestä, kun kyselin asiaa. Kirja oli Kyynärän mittainen tyttö (2004).

Sama kohtalo on vainonnut uusimpia kirjojani Kyynärän mittainen tyttö (Lasten Keskus 2004) ja Pako Tallinnaan (2006), jota on taas tänä vuonna kadonnut kolme (Sello, Malmi, Suutarila, joka näytti nyt palanneen hyllyyn) alkujaan 25:stä. Näitä kahta on saatavissa ainakin nettikaupoissa ja kustantajalta. Ne ovat olleet ahkerasti lainassa. Voisiko kirjasto ostaa uudet kadonneiden tilalle?

Olen kertonut asiasta blogikirjoituksissani silloin, kun olen sattunut katoamisen huomaamaan.

http://blogisisko.blogspot.fi/search/label/kirjojen%20katoaminen%20kirja...

Vastaus

Hei,todella ikävää, että kirjojasi on kadonnut noin paljon!

Malmilla ja Suutarilassa Kyynärän mittainen tyttö on tällä hetkellä Hyllyssä -tilassa ja oikeastikin hyllyssä.

Pako Tallinnaan näyttää tosiaan tällä hetkellä olevan 2 kappaletta kadonneena.

Kirjoja katoaa kirjastoissa eri syistä: osa varastetaan ja osa joutuu syystä tai toisesta väärään paikkaan tai väärään kirjastoon, eikä nidettä löydetä hyllystä, kun sitä etsitään varauksen kohdistuessa siihen tai asiakas ja virkailija etsivät sitä.

Osa kirjoista tulee onneksi löytyneeksi Hyllyssä -tilaan esimerkiksi inventoinnin yhteydessä. Silloin väärään hyllypaikkaan tai jopa väärään kirjastoon joutuneita kirjoita löytää taas tiensä oikeaan hyllypaikkaan. Joskus käy myös niin, että asiakas löytää sattumalta kadonneen kirjan ja lainaa sen, ja ohjelma kysyy: "Niteen tila on kadonnut, lainaatko?".

Jokainen kirjasto päättää itse, ostaako uudet kappaleet kadonneiden tilalle, jos kirjoja ylipäänsä on saatavana.

tilastoja: jostain?? hankinnasta Yrjö Lindegren

Kommentit (0)

Vastauksesi