Hei,millaiset säännöt terveydenhoitoalalla on nykyään hoitajien - ja ehkä...

Hei,millaiset säännöt terveydenhoitoalalla on nykyään hoitajien - ja ehkä...

Hei,

millaiset säännöt terveydenhoitoalalla on nykyään hoitajien - ja ehkä lääkäreidenkin osalta eräistä siisteysnormeista? Tärkättyjen myssyjen aika on ohi, mutta onko sallittua pitää töissä vaikkapa sormuksia ja pitkiä [rakenne]kynsiä?

Entä ravintola-alalla?

Ajatus asiasta urkeni nähtyäni sekä pääkaupunkilaisen sairaalan kirurgisen poliklinikan hoitajalla ja erään ravintolan tarjoilijalla erittäin koristeelliset, pitkät kynnet.

Kiitos valaistuksesta asiaan.

Vastaus

Elintavikkeiden kanssa työskenteleviltä asetus edellyttää seuraavaa:

"Henkilöllä, joka elintarvikehuoneistossa käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita, tulee olla riittävä suojavaatetus. - - - Tällaisia elintarvikkeita ei saa käsitellä myöskään henkilö, jolla on tulehtunut haava, rakennekynsi, lävistyskoru tai muita koruja, jos niitä ei voi suojavaatetuksella peittää. Sama koskee myös muita pakkaamattomia elintarvikkeita käsitteleviä henkilöitä, jos edellä mainitusta seikoista saattaa aiheutua elintarvikehygieenisiä riskejä."

Tekstistä tai muista lähteistä ei selvinnyt, koskeeko asetus sekä ruokaa valmistavaa henkilökuntaa että tarjoilijoita. Saattaa olla, että joku iGS:n lukija tietää asiasta ja kommentoi.

Helsingin kaupungin hygieniahoitaja kertoi, että Helsingin kaupungin terveydenhoitotoiminnassa ei hyväksytä rakennekynsiä, pitkiä omia kynsiä eikä koruja. Ne kaikki keräävät mikrobeja ja ovat hygieniariski. Hoitohenkilökunnan tietoisuuden lisäämiseksi viime vuonna järjestettiin Koruton sairaala -kampanja.

Pitkät kynnet, rakennekynnet ja korut ovat hygieniahoitajan mukaan pannassa myös muualla Suomessa julkisessa terveydenhoidossa.

Yksityisellä puolella käytäntö saattaa vaihdella.

Lähteet:

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus eräiden elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2007/20070905

Helsingin kaupungin hygieniahoitaja

Kommentit (0)

Vastauksesi