Hei,mielestäni yksi kauneimpia lauluja on Mitiza Korjuksen laulama "Warum?".

Hei,mielestäni yksi kauneimpia lauluja on Mitiza Korjuksen laulama "Warum?".

Hei,

mielestäni yksi kauneimpia lauluja on Mitiza Korjuksen laulama "Warum?". Mistä johtuu, ettei tuota laulua ole levyttänyt kukaan maineikas ja tunnettu sopraano, vai onko?

Vastaus

Onpa mielenkiintoinen kysymys! Tosin siihen tuskin on löydettävissä mitään ehdottoman varmaa vastausta, mutta asiaa voidaan kyllä pohtia.

Laulun Warum? on säveltänyt saksalainen pianisti, kapellimestari ja säveltäjä Theo Mackeben (1897–1953). Se on sävelletty J. W. von Goethen tekstiin ja se on osa elokuvamusiikista vuonna 1935 valmistuneeseen elokuvaan Der Student von Prag, jossa Militza Korjus lauloi sen näyttelijä Dorothea Wieckin puolesta. Juuri tämä esitys on jäänyt elämään, ainakin meillä Suomessa. Mackeben sävelsi ennen kaikkea elokuva- ja operettimusiikkia, joka yleensä oli luonteeltaan lähellä sen ajan Schlagereita. Muita tunnettuja Mackebenin sävellyksiä ovat esimerkiksi Nur nicht aus Liebe weinen ja Bei dir war es immer so schön. Hänen musiikkinsa sijoittuukin siis tavallaan hankalasti "populaarimusiikin" ja "klassisen musiikin" välimaastoon, joka vaatii aivan omanlaisensa artistit kuulostaakseen uskottavalta.

Ylen Fono-tietokannasta näyttää löytyvän Militza Korjuksen esityksen lisäksi vain suomalaisia levytyksiä:
http://www.fono.fi/LaajennettuHakutulos.aspx?kappale=warum&tekija=mackeb...
Näissä on lisäksi merkillepantavaa, millaiset laulajat kappaletta ovat Suomessa levyttäneet. Mauno Kuusisto on tunnettu ja suosittu tenori, joka 1950- ja 1960-luvuilla esitti paljon "kevyttä klassista" musiikkia. Margareta Haverinen ja Johanna Bister ovat toki opperalaulajia, kun taas Marjorie voitaneen luokitella viihdetaiteilijaksi. Mielenkiintoista on, että tunnettu trumpetisti Jouko Harjanne on levyttänyt Warumin instrumentaaliversiona.

Kysymyksesi kannalta kiintoisaa on myös, että vaikka Mackeben oli saksalainen säveltäjä, saksankielinen Wikipedia ei hänen kohdallaan edes mainitse valikoivassa teosluettelossa elokuvaa Der Student von Prag eikä liioin Warum-laulua. Olisiko siis tosiaankin niin, että laulu ei missään muualla maailmassa ole saavuttanut sellaista kulttimainetta kuin Suomessa? Jos nettiä selailee käyttäen hakusanana vain säveltäjän nimeä, laulu ja elokuva eivät myöskään nouse hakutuloksissa mitenkään korkealle, vaan hänen muita sävellyksiään löytyy paljon enemmän.

Miksi sitten laulu on juuri Suomessa niin suosittu? Ainakin yksi syy on varmasti Yleisradion legendaarinen Lauantain toivotut levyt -toivekonsertti, jonka vakio-ohjelmistoon Warum? on kautta aikain kuulunut. Sattumoisin ohjelman ensimmäinen lähetys oli samana vuonna kuin Der Student von Prag -elokuva sai ensi-iltansa: ensimmäinen lähetys kuultiin 2. marraskuuta 1935.

Korjuksen lisäksi ainoa muun kuin suomalaisen laulajan esitys, jonka onnistun löytämään, on virolaisen koloratuurisopraanon Margarita Voitesin:
http://www.youtube.com/watch?v=SSBw2Bcpydw

Omana mielipiteenäni ja yhtenä vastauksena kysymykseesi sanoisin kuitenkin, että ehkäpä Militza Korjuksen esitys laulusta on niin ylittämätön, että muiden ei edes kannata yrittää kilpailla sen kanssa. :)

Kommentit (0)

Vastauksesi