Hei,Kysymys Suomen pääkaupungeista.

Hei,Kysymys Suomen pääkaupungeista.

Hei,

Kysymys Suomen pääkaupungeista. Turku on ollut pääkaupunkina 1300-1812 ja Helsinki sen jälkeen 1812. Olen lukenut, että on ehdotettu jo Ruotsin vallan aikana, että Porista olisi suunniteltu pääkaupunkia joskus 1500/1600 luvuilla ja Mannerheim ehdotti Porkkalan luovutuksen yhteydessä 1944, että pääkaupunki pitäisi siirtää Turkuun, Tampereelle tai Jyväskylään, muistanko oikein?

Vastaus

Saimme täydennystä tietoihin:
Aina Lähteenojan Reposaaren historia -teos tietää, että Porin Reposaaresta suunniteltiin Suomen pääkaupunkia vuonna 1710. Suunnitelmaa esiteltiin kahdessa artikkelissa ja perustetuluna esitettiin Reposaaren keskeinen sijainti valtakunnan keskellä. Suunnitelman esittäjän henkilöllisyydestä ei olla ihan varmoja, kyseessä saattaa olla maaherra Justus von Palmenberg tai professori Israel Nessenius.

Virallisesti Suomen pääkaupunkeina ovat toimineet Turku ja Helsinki. Keskiajasta lähtien Turku oli käytännössä Suomen taloudellinen ja hallinnollinen keskus, virallinen pääkaupunki se oli vasta vuodesta 1809. Vuodesta 1809 vuoteen 1812 se oli autonomisen Suomen pääkaupunki. Helsingistä nimitettiin pääkaupungiksi 1812. Myös Vaasa on toiminut vähän aikaa pääkaupunkina, tosin se hallitsi vain osaa maata. Vuonna 1918 valkoisen Suomen senaatti asettui Vaasan kaupungintaloon jolloin Vaasa oli valkoisen Suomen pääkaupunki.

Sodan jälkeen Mannerheim mielestä Helsingin sjainti tykinkantaman päässä Porkkalan luovutusalueesta oli niin vaarallinen, että hän kannatti vuonna 1944 pääkaupungin siirtämistä Turkuun.

Lähteitä:

Reposaaren historia / Aina Lähteenoja. Helsinki, 1942.
Porin kaupungin historia / J. W. Ruuth. Helsinki, 1899.
Marsalkka Mannerheim ajatteli Turkua Suomen pääkaupungiksi. HS 23.5.2005

Kommentit (0)

Vastauksesi