Hei,Kyselisin, mitkä nisäkkäät hikoilevat ihmisen lisäksi?

Hei,Kyselisin, mitkä nisäkkäät hikoilevat ihmisen lisäksi?

Hei,
Kyselisin, mitkä nisäkkäät hikoilevat ihmisen lisäksi? Katsos kun sanonta kuuluu, että hikoilee, kuin sika. Onko lauseessa mitään perää?

Vastaus

Ihon rauhaset ovat nisäkkäille luonteenomainen piirre. Useiden nisäkkäiden hikirauhaset ovat kuitenkin surkastuneet. Varsinkin pitkäkarvaisten nisäkkäisen lämmönsäätely hikirauhasten avulla ei onnistu. Ne viilentävät kehoaan läähättämällä nopeasti. Hikirauhasia niillä on jäljellä vain tassujen alapinnoilla. Niiden tuottama erite on kuitenkin muuntunut hajusteita ja rasvoja sisältäväksi hitaasti haihtuvaksi nesteeksi. Vain jotkin lyhytkarvaiset nisäkkäät hoitavat ruumiinlämmönsäätelyä hikoilemalla. Kotieläimistä vain hevoset hikoilevat eli ne käyttävät hikirauhasia lämmönsäätelyyn.

Ihminen ei hikoile kuten sika, sillä sika ei hikoile. Se hoitaa lämmönsäätelyään ulkoisin keinoin. Kuumalla ilmalla sika makaa jalat ojennettuna kun taas kylämällä ilmalla sika makaa jalkojensa päällä lähellä lajitoveriaan. Kuumalla säällä myös ravassa rypeminen jäähdyttää sian lämpötilaan.

Bjärvall, Anders: Euroopan nisäkkäät. Tammi. 2003.

http://www.farmit.net/kotielain/lihasika/tuotantoymparisto/sian-aistit-j...

http://www.vixen.fi/horse-quencher

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/1975/8064/Koirien%20kylm%C3%A...

Kommentit (0)

Vastauksesi