HeiKumelan lasitehdas on aikoinaan valmistanut lapikkaan tai saappaan muotoisia...

HeiKumelan lasitehdas on aikoinaan valmistanut lapikkaan tai saappaan muotoisia...

Hei

Kumelan lasitehdas on aikoinaan valmistanut lapikkaan tai saappaan muotoisia eri värisiä snapsilaseja. Näitä on myynnissä esimerkiksi huuto.netissä. Kuinkakohan montaa eri väriä on olemassa ja milloinkohan noita on tehty? Meiltä löytyy kirkas, sininen, ruskea, vihreä ja lila. Lisäksi sinisestä ja lilasta löytyy vaaleampi ja tummempi versio, mutta ovatkohan ne eri värejä vai olisikohan valmistusprosessissa vaan ollut hieman eri määrä väriainetta.

Vastaus

Riihimäellä toiminut Kumelan lasitehdas aloitti toimintansa 1937. Kumelan suku myi perheyhtiön taloudellisten vaikeuksien takia vuonna 1976, mutta vuonna 1981 se ajautui konkurssiin ja uudestaan 1985, tällä kertaa lopullisesti.

Lapikas-snapsilasi tuli tuotantoon vuonna 1974. Valmistusvuodet olivat -1976 ja 1977-1985. Lähdeteoksen valokuvassa on kuusi värivaihtoehtoa: kirkas, ruskea, sininen, vihreä, lila ja tummemman ruskean näköinen lasi. Melko pienessä kuvassa värit eivät pääse aivan oikeuksiinsa. Jos saat kirjan käsiisi, pääset itse vertailemaan värejä omistamiisi laseihin. Ainakin HelMet-kirjastoista tämä Oy Kumela: lasimaalaamosta tehtaaksi 1937-1985 (Suomen lasimuseo, 2002) on lainattavissa. Ehkä suhteellisen pienellä tehtaalla jonkinmoiset sävyerot tuotteissa ovat olleetkin mahdollisia.

http://www.helmet.fi/search*fin/X?SEARCH=oy+kumela&searchscope=9&m=&l=&b...

Kommentit (0)

Vastauksesi