Heikkeneekö näkö, jos lukee paljon?

Heikkeneekö näkö, jos lukee paljon?

Vastaus

Kirjaston edustajana väitän tietysti että lukeminen ei heikennä näköä. Päinvastoin lukemisesta on valtavasti hyötyä! ;-) Itse olen lukenut koko ikäni paljon, enkä vieläkään tarvitse silmälaseja, vaikka mittari lähestyykin jo neljääkymppiä. Noh, lievästi puolueellinen näkökulma ja yksittäisotos eivät tietenkään riitä, eli tarkistin asian myös ulkopuolisista lähteistä.

Silmät eivät kulu käytössä. Toki silmät saattavat rasittua, jos vaikka lukee paljon tai työskentelee näyttöpäätteen ääressä pitkään, mutta se ei sinänsä ole vaarallista. Useimpien tutkimusten mukaan silmien rasittumisella ei ole löydetty yhteyttä näkökyvyn heikkenemiseen.

Kaikki tutkijat eivät kuitenkaan ole täysin yksimielisiä, ja asiaa tutkitaan edelleen. Onhan tutkimuksiin toisaalta aihettakin. Länsimaissahan käytetään paljon silmälaseja. Suomalaisista jopa puolet käyttää silmälaseja säännöllisesti, ja 20 prosenttia silloin tällöin. Eli taidamme olla puolisokeaa kansaa. Länsimaissa myös luetaan ja opiskellaan paljon, eli voisi olettaa että sillä olisi yhteys esimerkiksi likinäköisyyden lisääntymiseen. Merkittävin syy silmälasien lisääntymiseen ei kuitenkaan ilmeisesti ole taittovirheiden määrän lisääntyminen, vaan näkövaatimusten kasvu. Luovaa työtä tehdessä ja siihen kouluttautuessa tarvitsee tarkkaa näköä.

Monet uskovat myös, että hämärässä lukeminen heikentää näkökykyä. Tämä ei useimpien tutkimusten mukaan kuitenkaan pidä paikkaansa. Käsitys on todennäköisesti saanut alkunsa siitä, että hämärässä lukeminen rasittaa silmiä ja on hankalaa.

Pitkäaikainen näyttöpäätteen ääressä työskentelykään ei ole silmille sinänsä vaarallista. Intensiivisesti ruutua tuijotellessa voi silmien räpyttely joskus ”unohtua” ja silmän pinta kuivua. Kuivumisen seurauksena silmissä voi esiintyä kirvelyä ja lievää valonarkuuttakin. Oireet menevät kuitenkin ohi päivässä tai parissa. Apteekista saatavilla kostutustipoilla voi myös helpottaa oireita.

Kannattaa kuitenkin olla kohtuullinen lukemisen, opiskelun tai ruudun tuijottelun suhteen, ja käydä välillä vähän ulkoilemassa. Tänä vuonna julkaistiin nimittäin Australiassa tehty tutkimus, jonka mukaan liialla lukemisella on yhteys likinäköisyyteen (tietyissä olosuhteissa). Professori Ian Morgan oli tutkinut likinäköisyyden räjähdysmäistä lisääntymistä Aasian suurkaupungeissa, koulunsa lopettavien nuorten keskuudessa. Keskimäärin likinäköisiä on 20-30 prosenttia väestöstä, mutta koulunsa lopettavista nuorista jopa 90 prosenttia kärsi likinäköisyydestä. Muutos oli tapahtunut kahden sukupolven aikana. Professorin mukaan pitkät koulupäivät ja monta tuntia läksyjen tekoa aiheuttivat likinäköisyyttä, mikäli koululaiset eivät saaneet tarpeeksi luonnonvaloa. Mutta mikäli pitkiä koulupäiviä tekevät koululaiset viettivät riittävästi aikaa ulkona, eli pari-kolme tuntia päivässä, ei likinäköisyyttä juurikaan ilmennyt.

Näön heikkenemiseen vaikuttavat eniten ikä ja perintötekijät.

Ikänäkö tulee monille vaivaksi heti neljänkympin jälkeen; eli minäkin saatan joutua käyttämään lukulaseja muutaman vuoden päästä. Silmän mykiön eli linssin tarkentamiskyky heikkenee iän myötä. Lähellä olevia kohteita ei enää näe yhtä kirkkaasti kuin nuorempana; pientä tekstiä on yhä vaikeampaa lukea läheltä. Ilmiötä korostaa huono valaistus: pieni teksti näkyy sumeana erityisesti heikossa valossa. Valaistus ei kuitenkaan vaikuta ikänäköön tai sen syntymiseen, se vain pahentaa ikänäöstä aiheutuvia oireita.

Iän lisäksi näköön vaikuttaa todella paljon perintötekijät. Silmien taittovirheet ja monet silmäsairaudet ovat perinnöllisiä, eli ne periytyvät osalle jälkeläisiä; eivät kuitenkaan kaikille. Eli vaikka molemmilla vanhemmilla olisi silmälasit, niin lapsi ei niitä välttämättä tarvitse.

Lähteitä ja lisätietoa:
http://hyvaterveys.fi/artikkelit/Silm%C3%A4t-eiv%C3%A4t-k%C3%A4yt%C3%B6s...
http://www.aviisi.fi/artikkeli/?num=11/2012&id=92c409b
http://www.tohtori.fi/?page=6771267&id=3304683
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/1993012.stm
http://ellit.fi/liikunta-ja-terveys/terveys/ikanako-tuo-plussaa
http://www.proclear1daymultifocal.com/fi_FI/about-presbyopia/
http://www.abc.net.au/science/articles/2012/05/04/3495507.htm
http://www.bbc.co.uk/news/health-17942181

Kommentit (0)

Vastauksesi