Heikentääkö alhainen lapsikuolleisuus (jolloin heikotkin jäävät henkiin) geneettistä perimäämme?

Heikentääkö alhainen lapsikuolleisuus (jolloin heikotkin jäävät henkiin) geneettistä perimäämme?

Vastaus

Alhaisen lapsikuolleisuuteen ja alhaiseen kuolleisuuteen aikuisväestössä on vaikuttanut esim. tartuntatautien katoaminen maailmanlaajuisilla rokotuksilla, mitä pidämme yleensä hyvänä asiana. Emme lähesty asiaa vain "heikkojen henkiin jäämisenä" vaan kehittyneen yhteiskunnan merkkinä suojella vastasyntyneitä. Hyvä yhteiskunta pystyy tarjoamaan väestölle riittävän terveydenhoidon ja hygieniatason, jotta lapsikuolleisuus vähenee. 

"Maailman lapsikuolleisuus on vähentynyt suhteellisen helpoin ja tehokkain keinoin, kuten rokotuksilla ja paremmalla vesi- ja sanitaatiohuollolla (Rosling 2010). Lapsikuolleisuus on maailman pienintä Ruotsissa, Luxemburgissa, Islannissa, Singaporessa, Liechtensteinissa, San Marinossa ja Suomessa. Toisessa ääripäässä ovat Afganistan, Angola, Tšad ja Somalia, joissa yli 200 lasta tuhannesta menehtyy ennen kuin on täyttänyt viisi vuotta. Puolet maailman maista on sellaisia, joissa alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on alle 20 lasta tuhannesta."

Tilastokeskuksen artikkelissa kerrotaan enemmän lapsikuolleisuuteen vaikuttavista asioista.

Korkean elintason maissa syntyvyysluvut ovat alhaisempia kuin esimerkiksi Afrikassa, jossa lapsikuolleisuus ovat korkeaa ja väestönkasvu suurta.

Voimmeko ajatella edes, että lapsikuolleisuus "jalostaa" perimää haluttuun suuntaan, vai kertovatko korkeat lapsikuolleisuusluvut karua kieltä yhteiskunnan heikosta elintasosta?

Voimmeko sitä paitsi erottaa sosiaalisen perimän vaikutuksia geneettisen perimän vaikutuksista? Vaikuttaahan meihin ympäristöstä omaksutut asenteet, tavat, tiedot ja taidotkin.  Olemmehan muutakin kuin biologisen perimämme determinoimia. Pystymmehän jopa "jalostamaan" omia geenejämme esim. vaikuttamalla ympäristötekijöihin, jotka vaikuttavat omiin ja sitä kautta jälkeläisten geeneihin (esim. elintapojen vaikutus sairauksien puhkeamiseen).

 

Kommentit (0)

Vastauksesi