Hei! Voiko sokea ihminen pelätä pimeää?

Hei! Voiko sokea ihminen pelätä pimeää?

Vastaus

Sain tutulta sokealta tekstiviestin, jossa hän määritteli asiaa näin:

”Ei minulla ole mitään pimeää tai valoisaa. Näköelämyksiä tai –aistimuksia ei kerta kaikkiaan ole. Näen silmillä ihan yhtä paljon kuin sinun kämmenselkäsi iho. Tuottavatko sinun kämmenselkäsi aistimukset sinulle pelkotiloja?”

Soittelin Näkövammaisten keskusliittoon asiaa selvittäessäni. Puhelukierroksen aikana keskustelin useamman ihmisen kanssa. Liiton tiedottaja oli useasti törmännyt kysymykseen näkeekö sokeat unia, mutta tätä pimeän pelkoa ei häneltä työuransa aikana ole aiemmin kysytty. Sain langan päähän myös kaksi muuta henkilöä. Toinen pohti asiaa psykologina ja toinen osasi vastata omasta kokemuksestaan sokeana.

Voi olla, että osa sokeista pelkää pimeää. Eivät kaikki, kuten eivät kaikki näkevätkään. Pelko on kuitenkin ehkä enemmän pelkoa siitä, mitä pimeä voi pitää sisällään.

Arvelimme keskustelun aikana, että pimeän pelko tai ylipäätään erilaiset pelot liittyvät ihmisen hengissä selviämiseen.

Pimeän pelko näkövammaisilla voi olla eriasteista myös näkökyvyn mukaan. Voiko valon ja pimeän ylipäätään erottaa. Näkövamman skaala on melkoinen heikkonäköisyydestä täydelliseen sokeuteen. Myös se vaikuttaa asiaan onko syntymästään saakka sokea vai sokeutunut jossain vaiheessa. Lapsuudessa sokeutunut saattaa aikuisena yhä palauttaa mieleensä esimerkiksi värit. On kokemus pimeästä ja valosta.

Näkövammaisten keskusliitossa kuntoutusta tekevä psykologi osasi kertoa, että pimeän pelko liittyy usein pelkoon näön menettämisestä. Näön huononeminen ja sokeutuminen pelottaa. Jännittävää on kuitenkin se, ettei läheskään kaikki näkönsä menettäneet koe näön puutetta tai pimeyttä uhkaavana. Joillekin näön meneminen ja sitä kautta kohdalle tullut pimeys onkin turvallista tai rauhallista. Joillekin sokeutuminen on tarkoittanut myös kaamosmasennuksen päättymistä.

Sokea voi pelätä pimeää, vaikka omaa kokemusta pimeästä ei olisikaan.

Näkövammaisten keskusliitto: http://www.nkl.fi/

Kommentit (0)

Vastauksesi