Hei "Vedä verkaa, kudo sarkaa, anna sukkulan lentää".Mutta mikä on saran ja...

Hei "Vedä verkaa, kudo sarkaa, anna sukkulan lentää".Mutta mikä on saran ja...

Hei
"Vedä verkaa, kudo sarkaa, anna sukkulan lentää".
Mutta mikä on saran ja veran ero?
Olen kuullut, että sarka olisi tiiviimpää ja jopa pitäisi vähän vettä. Onkohan totta? Joku sanoi, että sarka on paksumpaa. mutta kun vertailimme käsillä ollutta sarkaa ja verkoja, paksuus ei ollut ero. Molempia on eri paksuisia.
Siis mikä on ero?

2 vastausta

Suomalaiset kansallispuvut –sivustolla kankaat määritellään näin:

”Sarka on vanutettu villakangas, jonka sidos on toimikas tai palttina. Sarkakankaissa on useita erilaisia paksuuksia. Ohut sarka on edelleen käytössä kansallispukujen hameissa ja housuissa sekä liiveissä, paksu sarka takeissa ja viitoissa.”

”Verka on hiieno, nukkapintainen villakangas, jonka sidos on usein palttina. Kankaan pinta on harjattu ja syntynyt nukka on leikattu. Mitä useampi harjaus- ja leikkauskerta, sitä hienompi verka. Verka on silkinhohtoista ja sen pintanukka on harjattu samaan suuntaan Saran nukka syntyy vanuttamalla ja harjaamatta.”

http://www.kansallispuvut.fi/puvut.htm

Turun Aboa Vetus –museossa oli muutama vuosi sitten Kallis kangas –näyttely, museon sivuilta löytyy tietoa kankaiden käytöstä keskiajalla:

Keskiajalla kauppiaat toivat Pohjolaan pääasiassa villakankaita, joista hienointa oli lyhytnukkainen ja tiivis verka. Viimeistelty verka oli kiiltävää ja vettä hylkivää. Verka oli useimmiten värjättyä. 1500-luvulla aloitti Turussa ensimmäinen verkatehdas. Paksumpi ja tiheäksi vanutettu sarka oli arkisempi villakangas, useimmiten värjäämätöntä. Sarkaa tehtiin myös kotioloissa.
Keskiajalla ihmisten oli pukeuduttava varallisuutensa ja säätynsä mukaisesti. Laki määräsi, mitä materiaaleja kullakin säädyllä oli lupa käyttää.

http://www.aboavetusarsnova.fi/fi/nayttelyt/det-dyrbara-yllet-0

Kommentit (0)
23.04.201821:41
13616
63

"Verkalaulu" on tuttu hyvin kaukaa. Etsiskelin sanoja ja vastaan tuli video, jolla tämä kappale tanssitaan - ja lauletaan.

 

Joissakin versioissa "vedä verkaa, kudo sarkaa, anna syöstävän käydä". Syöstävä = sukkula; se "syöstään" loimilankojen välistä kankaan toiseen reunaan, josta se otetaan käteen, vedetään kudelanka sopivan tiukalle, poljetaan polkusimilla uusi viriö ja taas syöstään sukkula vastakkaiseen suuntaan.

Kommentit (0)

Vastauksesi