Hei vaan! Onkohan suomalaisia eläinsatuja aikuisille?

Hei vaan! Onkohan suomalaisia eläinsatuja aikuisille?

Hei vaan! Onkohan suomalaisia eläinsatuja aikuisille? Siis niitä perinteisiä, missä kettu kuvataan ovelaksi, karhu rehelliseksi ja niin edespäin? Eläinsaduillehan oli joku nimikin, faabeli tms mutta en muista mikä se oli.

Vastaus
24.11.200918:57
25592
101

Heipä hei!

Saduista on oikeastaan aika vaikea sanoa, onko ne suunnattu lapsille vai aikuisille. Niitä voivat lukea hyvin molemmat, joskin ehkä eri-ikäiset lukijat kiinnittävät hieman eri asioihin saduissa huomiota.

Suomalaisia kansansatuja on julkaistu monenlaisina kirjoina. Eläinsatuja sisältyy Eero Salmelaisen toimittamaan, ensimmäisen kerran 1860–70-luvulla toimittamaan sarjaan ”Suomen kansan satuja ja tarinoita”, joskin mukana on myös muita kansansatuja. Siitä on saatavilla esimerkiksi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran 1989 julkaiseman versiona samalla nimellä ”Suomen kansan satuja ja tarinoita”. Vanhemmasta päästä on myös Joel Lehtosen kansansatujen pohjalta sepittelemä ”Ilvolan juttuja” (esim. Otava, 1910).

Suomalaisia eläinsatuja on julkaistu myös esimerkiksi seuraavissa kokoelmissa:

Härkönen, Iivo: ”Satuja Matista ja peikosta sekä Metsolan väestä” (Valistus, 1957)
Liukkonen, Jaakko: ”Suomen kansan eläintarinoita” 1–2 (Osuuskunta Käyttökuva (1981–1983)
Liukkonen, Jaakko: ”Suomen kansan karhusatuja” (Osuuskunta Käyttökuva, 1979)
Merikoski, K.: ”Suomen kansan eläinsatuja 1–2” (Valistus, 1979)
Railo, Eino: ”Suomen kansan eläinkirja” (WSOY, 1934)

Edellä mainittuja kirjoja löytyy HelMet-kirjastoista, ja saatavuuden voi tarkistaa osoitteesta http://www.helmet.fi etsimällä teoksen nimellä. Kohdasta ”Muut hakutavat” ja pudotusvalikosta valitsemalla ”Asiasana” saa asiasanalla ”eläinsadut” näkyviin vielä lisää eläinsatuja, joskin osa on vain ulkomaalaisten satujen suomennoksia. Faabeleita löytyy puolestaan asiasanalla ”faabelit”, mutta ne ovat lähinnä suomennoksia.

Kommentit (0)

Vastauksesi