Hei vaan !1 Mikä on 60 W:n hehkulampun hehkulangan lämpötila.? 2.

Hei vaan !1 Mikä on 60 W:n hehkulampun hehkulangan lämpötila.? 2.

Hei vaan !

1 Mikä on 60 W:n hehkulampun hehkulangan lämpötila.? 2. Lampun sähköteho on 60 W ja kaikki muuttuu lämmöksi, eli sähköenergia muuttuu kokonaisuudessaan lämmöksi. Kuinka suuri osa tästä lämmöstä muuttuu säteilyenergiaksi ? Tapahtuuhan myös johtumista.

Vastaus

Heipä hei.

Hehkulamppujen hehkulangan lämpötila on n. 2700K eli about 2400 Celsiusta.
http://gallia.kajak.fi/opmateriaalit/yleinen/honHar/ma/STEK_Valaistustek...

Hehkulampun varsinaista tehtävää ajatellen sen hyötysuhde on melko naurettava. Vaikka noin 95 % hehkulamppuun virtaavasta sähköenergiasta muuttuu säteilyksi, tästä määrästä ainoastaan n.5 % aistimme valona. Valtaosa syntyvästä säteilystä on silmille näkymätöntä infrapunasäteilyä, jonka havaitsemme lämpönä. Näin talvipäivinä sitä on kuitenkin vaikea mieltää hukkaenergiaksi.
http://www.edu.helsinki.fi/astel-ope/lampo_ja_energia/energia_siirtyy_sa...

Hieman aiheeseen liittyvää fysiikkaa:
Fysikaalisin termein sanottuna hehkulampun säteily on ns. mustan kappaleen säteilyä. Niin hassulta kuin se kuulostaakin. Jokainen esine nimittäin säteilee sähkömagneettista säteilyä jatkuvalla spekrillä, jonka muoto riippuu kappaleen lämpötilasta. Joskus tätä säteilyä kutsutaan myös 'lämpösäteilyksi'. Kun lämpötila on sopivan korkea - muutama tuhat kelviniä - niin merkittävä osa säteilystä on näkyvän valon aallonpituusalueella.
Esim. Auringon pintalämpötila on n. 5800 K ja se tuottaa näkyvän valon spektrin, jonka ihminen aistii melkolailla valkoisena. Myös huoneen seinä säteilee, mutta koska sen lämpötila on alhainen, niin säteily osuu käytännössä kokonaan näkyvän valon aallonpituusalueen ulkopuolelle.

Kommentit (0)

Vastauksesi