Hei, tutkin setäni *1912 kantakorttia.

Hei, tutkin setäni *1912 kantakorttia.

Hei,
tutkin setäni *1912 kantakorttia. On siellä sotilaslyhenteitä kuten SlRtR (Suomenlinnan Rannikkotykistörykmentti), HelLas (Helsingin Laivastoasema). Pariin lyhennykseen toivoisin Teidän varmistuksen:
-.2. VL, eli onko kyseessä Valtion Lentokonetehtaan Kuoreveden yksikkö..,joka siirrettiin Suomenlinnaan?
-RLsto..?
2.VL onkai Karhumäen veljeksien Kuorevedelle rakentama tehdas, joka siirtyi sodan lopulla konaan VL:n, Valtion Lentokonetehtaan haltuun? Kuorevedellä VL:n tuotanto alkoi vuonna 1941. Siitä tuli VL2, joka teki koneiden viimeistelyn ja koelennot. 1944 siellä työskenteli 750 ihmistä. Siityikö se ja milloin Suomenlinnaan?
yt Anssi Käyhkö

Vastaus

Olet ihan oikeassa lyhenteen 2VL suhteen.

Valtion Lentokonetehdas, VL, jonka alkuperäinen nimi oli Ilmailuvoimien Lentokonetehdas, toimi aluksi Suomenlinnassa. 1940-luvulla lentokoneenrakennus hajautettiin eri paikkakunnille. Vuonna 1940 Kuorevedelle rakennettiin lentokonetehdas, joka sai tunnuksen 2VL. (Samana vuonna eli 1940 Kuorevedelle rakennettu Karhumäen veljesten lentokonetehdas oli erillinen laitos. Se myytiin valtiolle 1962.)

Kuoreveden tehdas toimii yhä entisellä paikallaan. Se on vain vaihtanut omistajaa ja nimeä sitä mukaa kuin Suomen aseteollisuutta on organisoitu uudelleen. Ensin Kuoreveden tehdas siirtyi Valmet Oy:n omistukseen. Sitten omistajaksi tuli valtionyritys Patria Aviation. Paitsi nimi, myös tehtaan kotipaikka on muuttunut siinä mielessä, että Kuoreveden kunta lakannut olemasta ja tehtaan kotikunta on nyt Jämsä.

Mitä tulee lyhenteeseen RLsto, kyseessä voisi olla sotilaallinen lyhenne, joka tarkoittaa ”rannikkolinnakkeisto”. On ollut olemassa mm. Suomenlinnan rannikkolinnakkeisto, joka lyhennettiin SRLsto. Lisätietoa rannikkolinnakkeistoista löytyy googlaamalla.

Lähteitä:
Raunio, Jukka: Valtion Lentokonetehtaan historia 1 – 2, julk. 2005 ja 2007
Björklund, Nils: Asetehtaiden muuntuminen kansainväliseksi suuryhtiöksi, julk. Valmet 1990

Tietoa Patriasta:
http://www.patria.fi/FI/Tuotteet+ja+palvelut/index.html

Kommentit (0)

Vastauksesi