Hei, tuli yksi päivä mieleen, että onko maailmassa yhtään ns. kuihtuvaa...

Hei, tuli yksi päivä mieleen, että onko maailmassa yhtään ns. kuihtuvaa...

Hei, tuli yksi päivä mieleen, että onko maailmassa yhtään ns. kuihtuvaa suurkaupunkia? Toisin sanoen tunteeko historia yhtään isoa kaupunkia jonka väkiluku/koko olisi laskenut jatkuvan kasvamisen sijaan?

Vastaus
10.01.201210:39
630
20

Esimerkkejä suurkaupunkien kutistumisesta löytyy historian hämäristä tähän päivään saakka. Yksi kuuluisimmista historian suurkaupungeista oli Babylon, hepreaksi Babel, jonka tornin sortumisesta Raamattukin kertoo. Sadantuhannen asukkaan Babylon kuihtui vähitellen rauniokaupungiksi, kun se joutui vuoroin persialaisten, helleenien ja arabien vallan alle.

Antiikin Rooma on hieman toisenlainen esimerkki. Se saattoi olla - vähän arvioista riippuen - ajanlaskumme alussa maailmanhistorian ensimmäinen miljoonakaupunki, . Juuri ylikansoitus oli yksi syy, miksi Roomalla alkoi mennä huonosti. Ruokapula ja kulkutaudit vähensivät Rooman ja koko Euroopan väkilukua keskiajalla. Länsi-Eurooppa ja -Rooma hajosivat ja jakaantuivat barbaarien valtakuntiin. Roomasta tuli kuitenkin miljoonakaupunki uudestaan 1930-luvulla.

Jos hyppäämme nykypäivään, niin meidän aikamme kuihtuvista suurkaupungeista tunnetuimpia lienee Detroit Yhdysvaltain Michiganissa. Vuonna 1950 Detroit oli väestöltään Yhdysvaltain viidenneksi suurin kaupunki. Nykyään se löytyy sijalta 19. Kaupunki kukoisti autoteollisuuden voimalla ja amerikanrautojen kultaisina vuosikymmeninä sitä tituleerattiin jopa "keskilännen Pariisiksi".

Amerikkalainen autoteollisuus suistui kuitenkin alamäkeen. Kova kilpailu tuontiautojen kanssa kuihdutti Detroitin. Kuudessakymmenessä vuodessa kaupungin väkiluku on laskenut yli miljoonalla asukkaalla.

Detroitiakin huonommin on mennyt New Orleansilla, joka joutui Katrina-hurrikaanin runtelemaksi. Louisianan helmen väkiluku on laskenut kymmenessä vuodessa peräti puolellatoista miljoonalla.

Detroitin ja New Orleansin kuihtuminen koskee kuitenkin loppujen lopuksi vain kaupunkikeskustoja, sillä ympäristön lähiöt ovat saattaneet jopa kasvaa väkiluvultaan.

Väestökato koettelee suurkaupunkeja muuallakin maailmassa. Olemassaolostaan kamppailevia keskuksia löytyy erityisesti entisen Neuvostoliiton alueelta. Siirtyminen suunnitelmataloudesta kapitalismiin on ollut ylitsepääsemätön ponnistus monille, neuvostoaikana keinotekoisestikin ylläpidetyille kaupungeille.

Lähteet:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_cities_throughout_history
http://en.wikipedia.org/wiki/Shrinking_cities
http://www.ianmorris.org/docs/social-development.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Rome
http://home.vicnet.net.au/~ozideas/poprus.htm
http://www.guardian.co.uk/world/2005/jan/15/iraq.arts1
http://finance.yahoo.com/blogs/daily-ticker/increbile-shrinking-city-det...
http://online.wsj.com/article/SB1000142405274870446130457621685073315147...
http://en.wikipedia.org/wiki/Detroit
http://www.shrinkingcities.com/ivanovo.0.html?&L=1

Kommentit (0)

Vastauksesi