Hei! Tietäisittekö kertoa minulle vuoden 1945 ns. Turun kuvariidasta?

Hei! Tietäisittekö kertoa minulle vuoden 1945 ns. Turun kuvariidasta?

Aiheesta on ilmeisesti kirjoitettu ainakin Suomen Kuvalehdessä.

Kiitos jo etukäteen!

2 vastausta

Aihetta on todella käsitelty Suomen Kuvalehden vuoden 1945 numerossa 4 sivuilla 106-107.

Asia oli suurinpiirtein seuraava. Taiteilija Nikolai Kaario asui osoitteessa Kaskenkuja 5 olevassa kivitalossa. Hän oli löytänyt seiniä raaputtaessaan maalauksia, jotka hän mm. kirkollisten aiheiden vuoksi arvioi monia satoja vuosia vanhemmiksi. Turun historiallisen museon intendentti oli kuitenkin arkistolähteiden perusteella päätynyt arvioon, että ne osat talosta, joissa maalaukset olivat, oli rakennettu vasta 1800-luvun puolivälissä. Artikkelin kirjoittaja 'Kajakka' paheksui sitä, että kukaan asiantuntija ei ollut edes käynyt katsomassa maalauksia.

Tietoja jutun myöhemmistä vaiheista en ole löytänyt. Todennäköisesti Kaario ei ole myöhemminkään saanut asiantuntijoita vakuuttuneeksi löytöjensä aitoudesta.

August Nikolai Kaario syntyi 12.12.1887 Oripäässä. Hän opiskeli Turun taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1902-1905 sekä 1911-1912. Hän oli maisema- ja muotokuvamaalari, edelleen hän myös harrasti koristetaidetta (kalkkimaalaus, stucco-mosaikki). Kaario työskenteli myös mainos- ja kodinsuunnittelusommittelijana ja suoritti entisöintitöitä. Loimaan kirkossa on hänen kalkkimaalauksensa vuodelta 1948. Kaario kuoli Turussa 8.9.1958.

     

Kommentit (0)
10.04.201914:16
41
36

Asia tuli vastaan gradua tehdessäni, joten ajattelin jakaa tietoni. Voin täydentää vastausta sen verran, että nykyisen Museoviraston edeltäjä, Muinaistieteellinen toimikunta, lähetti vuoden 1947 alussa maalauksia tarkastamaan korkean tason asiantuntijoita: silloisen valtionarkeologin Carl Nordmanin, Kansallismuseon historiallisen osaston intendentti Lars Petterssonin sekä Kansallismuseon konservaattorin Oskari Niemen. Tarkastus suoritettiin Turussa 10.-13.2.1947. Muinaistieteellisen toimikunnan pöytäkirjaan kirjatussa lausunnossa kolmikko totesi, että maalaukset eivät olleet vanhoja ja ettei niillä ollut mitään kulttuurihistoriallista arvoa. Jätettäköön jokaisen oman mielikuvituksen varaan, mistä nuo "vanhat maalaukset" koristemaalari Kaarion seiniin ilmestyivät. ;) 

Kommentit (0)

Vastauksesi