Hei! Tietäisittekö kertoa minulle vuoden 1945 ns. Turun kuvariidasta?

Hei! Tietäisittekö kertoa minulle vuoden 1945 ns. Turun kuvariidasta?

Aiheesta on ilmeisesti kirjoitettu ainakin Suomen Kuvalehdessä.

Kiitos jo etukäteen!

Vastaus

Aihetta on todella käsitelty Suomen Kuvalehden vuoden 1945 numerossa 4 sivuilla 106-107.

Asia oli suurinpiirtein seuraava. Taiteilija Nikolai Kaario asui osoitteessa Kaskenkuja 5 olevassa kivitalossa. Hän oli löytänyt seiniä raaputtaessaan maalauksia, jotka hän mm. kirkollisten aiheiden vuoksi arvioi monia satoja vuosia vanhemmiksi. Turun historiallisen museon intendentti oli kuitenkin arkistolähteiden perusteella päätynyt arvioon, että ne osat talosta, joissa maalaukset olivat, oli rakennettu vasta 1800-luvun puolivälissä. Artikkelin kirjoittaja 'Kajakka' paheksui sitä, että kukaan asiantuntija ei ollut edes käynyt katsomassa maalauksia.

Tietoja jutun myöhemmistä vaiheista en ole löytänyt. Todennäköisesti Kaario ei ole myöhemminkään saanut asiantuntijoita vakuuttuneeksi löytöjensä aitoudesta.

August Nikolai Kaario syntyi 12.12.1887 Oripäässä. Hän opiskeli Turun taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1902-1905 sekä 1911-1912. Hän oli maisema- ja muotokuvamaalari, edelleen hän myös harrasti koristetaidetta (kalkkimaalaus, stucco-mosaikki). Kaario työskenteli myös mainos- ja kodinsuunnittelusommittelijana ja suoritti entisöintitöitä. Loimaan kirkossa on hänen kalkkimaalauksensa vuodelta 1948. Kaario kuoli Turussa 8.9.1958.

     

Kommentit (0)

Vastauksesi