Hei te tietoviisaat!Kysymys lämpöeristeestä jota käytettiin ainakin -60 luvulla...

Hei te tietoviisaat!Kysymys lämpöeristeestä jota käytettiin ainakin -60 luvulla...

Hei te tietoviisaat!
Kysymys lämpöeristeestä jota käytettiin ainakin -60 luvulla ennen vuori ja lasivillan yleistymistä.
Eriste oli väriltään tummaa, neliömuotoisia levyjä. Sen rakenne muistutti tippaleipää, mutta oli tehty ikäänkuin puutikuista. leveyttä ehkä 50cm ja paksuutta 10cm.
Mikä ihmeen nimi tällä eristeaineella oli?
Google on laulanut, montaa taloaan rakentanutta jututettu, rakennusmestareita kiusattu, vaan tuloksena se, ettei kukaan enää muista. Tämä sinänsä täysin tarpeeton juttu kaivaa mieltä liikaa....
Mahtaisiko tämä nimi tai kutsumanimi löytyä teidän kauttanne Oi Viisaat? :o)

Vastaus

Herakliitti on puurouheesta, höylänlastusta tms. puristettu rakennuslevy, jota on käytetty muunmuassa lämmöneristykseen.
1930 - luvulla on ollut markkinoilla useita lastuvillasta ja epäorgaanisesta sideaineesta puristettuja eristyslevyjä.

Heraklith -levyn nimi muutettiin Toja -levyksi 1950 -luvulla. Toja -levy on lastuvillasta ja sementistä muoteissa puristamalla valmistettu lastuvillalevy. Tätä levyä käytettiin pääasiassa betonivaluja vastaan kiinnitettävänä lämmöneristyslevynä. Valmistustekniikkaa vaihdettiin ja levyn nimeksi tuli Tojax vuonna 1956. Levyn valmistus lopetettiin 1967. Olisikohan kysymäsi eriste juuri Toja- tai Tojax -levy. Kuvaa näistä levyistä ei löytynyt.

Lähde:
Helamaa, Erkki : Vanhan rakentajan sanakirja : rakentamisesta, rakennuksista, rakenteista (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2004)

Kommentit (0)

Vastauksesi