Hei, tämä voi olla aivan väärä paikka tiedustella asiaa, mutta kokeillaan...

Hei, tämä voi olla aivan väärä paikka tiedustella asiaa, mutta kokeillaan...

Hei, tämä voi olla aivan väärä paikka tiedustella asiaa, mutta kokeillaan kuitenkin. Pohdimme ystävättären kanssa, miksi joskus on ajanjakso, että suussa maistuu jatkuvasti makealta. Liki kaikki mitä syö, maistuvat makealta, eikä silloin makean maku ole mieleinen. Koko ajan yrittää keksiä, mikä syötävä ei olisi makeaa ja silti kaikki paitsi proteiini on makeaa.

Vastaus

Onnistuin löytämään pari tekijää, jotka voisivat olla yhteydessä kuvailemaasi ilmiöön, mutta vailla lääketieteellistä koulutusta en ryhdy vetämään niistä mitään johtopäätöksiä. Jätän suosiolla diagnoosin tekemisen asiantuntijoille, joten jos asia sinua askarruttaa, mainitse siitä omalle lääkärillesi.

Ensimmäinen mahdollinen selitys makealle maulle suussa voisi olla amylaasi-niminen syljen entsyymi, joka pilkkoo tärkkelystä sokeriksi elimistön käyttöön. Yleensä ihminen ei käsittääkseni kyllä maista tätä prosessia. Amylaasia käytetään myös lisäaineena joissakin elintarvikkeissa, joten niiden syömisen yhteydessä pilkkomisprosessi voisi käynnistyä jo suussa ja selittää makuaistimuksen.

Toinen löytämäni selitysvaihtoehto on ketoosiksi kutsuttu ilmiö. Mikäli ihmisen ruokavalio ei sisällä riittävästi hiilihydraatteja elimistön käyttöön, keho ryhtyy polttamaan varastoimaansa rasvaa. Yksi ketoosin oireista on makea haju hengityksessä, joten makean maistuminenkin lienee mahdollista. Ketoosi on tavoitteena joissakin vähä-hiilihydraattiseen ravintoon perustuvissa dieeteissä, kuten Atkinsin menetelmässä. Lääketieteen näkökulmasta kyseessä on aineenvaihduntahäiriö.

Lähteet:

Amylaasista ja sen tehtävästä
http://www.greatvistachemicals.com/biochemicals/amylase.html

Ketoosista
http://www.diabetes.fi/sivu.php?artikkeli_id=479
http://www.carbs-information.com/ketosis.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi